O femeie, Kaja Kallas, în vârstă de 43 de ani, a fost desemnată - pentru prima oară - să formeze un guvern în Estonia, în urma demisiei lui Juri Ratas, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juri Ratas a demisionat miercuri, în urma deschiderii unei anchete de corupţie împotriva formaţiunii sale, Partidului de Centru (centru-dreapta).

O fostă eurodeputată şi o eurofilă convinsă, Kaja Kallas, principala reprezentantă a opoziţiei, are la dispoziţie două săptămâni să formeze un cabinet de coaliţie şi să obţină o susţinere în Parlament.

”Cred că instituţiile noastre trebuie să acţioneze în acest caz de corupţie împotriva Partidului de Centru. Orice persoană implicată este necesar să-şi asume consecinţele. Juri Ratas şi-a asumat responsabilitatea plecând. Cred că ne aflăm în continuare în situaţie de pandemie, avem nevoie de un Guvern activ, care să poată lua decizii”, a declarat ea.

Demisia lui Juri Ratas a doborât de la putere o coaliţie din care făcea parte EKRE (extremă dreapta).

Cele două partide care alternează la putere de 30 de ani în această ţară baltică - Partidul de Centru şi Paritdul Reformei al lui Kaja Kallas - ar putea forma o alianţă.

Ambele formaţiuni susţin ferm apartenenţa Estoniei la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, pe care le consideră un scut împotriva Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.