O fostă agentă din cadrul serviciilor militare americane de informaţii a fost inculpată în Statele Unite de spionaj în favoarea Iranului, au anunţat miercuri mai mulţi oficiali de rang înalt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monica Witt, în vârstă de 39 de ani - care a lucrat din 1997 în 2008 pentru Forţele aeriene, la serviciul de contraspionaj, iar apoi în calitate de consultantă, până în 2010 - este acuzată că a dezertat în Iran în 2013, din motive ”ideologice”, au declarat ei, într-o conferinţă de presă, la Washington.

Ea este suspectată ”că a dezvăluit regimului iranian un program de informaţii confidenţial şi identitatea unui agent din cadrul serviciilor americane de informaţii, punându-i viaţa în pericol”, a detaliat John Demers, un adjunct al secretarului Justiţiei.

Un mandat internaţional de arestare a fost emis pe numele americanei, care este fugară.

Patru iranieni au fost, de asemenea, inculpaţi, acuzaţi că au comis atacuri informatice vizând cel puţin opt foşti colegi ai lui Witt, în 2014 şi 2015.

Ei sunt suspectaţi că au încercat să introducă un program de tip malware în computerele acestora, în contul Gardienilor Revoluţiei.

”Este o zi tristă pentru Statele Unite atunci când unul dintre cetăţenii săi îşi trădează ţara. Este şi mai trist atunci când este vorba de un membru al forţelor armate”, a declarat Demers.

Departamentul Trezoreriei a anunţat, la rândul său, că impune sancţiuni societăţii iraniene New Horizon, acuzată că a organizat conferinţe ce au servit drept platformă în vederea recrutării lui Witt.

Sancţiuni au fost totodată impuse unei întreprinderi iraniene suspectate că a participat la atacurile cibernetice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.