O extindere a NATO în Finlanda şi Suedia sau o extindere a Uniunii Europene (UE) ”nu au vocaţia” să favorizeze pacea, apreciază miercuri şefa extremei drepte franceze Marine Le Pen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În prezent (...), anunţuri de extindere a NATO, anunţuri de extindere a Uniunii Europene nu au vocaţia, în opinia mea, să permită să se găsească soluţii ale păcii”, declară la postul de radio France Inter finalista în alegerile prezdenţiale franceze.

”Originea paranoiei că Rusia (a declarat război Ucrainei la 24 februarie) este extinderea NATO şi înfiinţarea unor structuri militare, în realitate, cât mai aproape de Rusia. Eu nu justific această paranoia, dar trebuie să ţinem cont de ea”, declară reprezentanta extremei drepte, care vrea să scoartă Franţa din Comandamentul integrat al NATO.

Marine Le Pen a pledat, în campania electorală, în favoarea unei ”apropieri strategice între NATO şi Rusia” după terminarea Războiului rus din Ucraina.

Citând un editorial publicat în Le Figaro de către fostul deputat suveramist Henri Guaino din cadrul Les Republicains (LR, dreapta), deputata în Pas-de-Calais îşi exprimă ”îngrijorarea cu privire la riscul de a fi antrenaţi într-un război pe care, în realitate, nimeni nu l-a vrut şi care, printr-un efect mecanic, va antrena o întreagă serie de ţări în conflict care, de fapt, va deveni mondial”.

Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la NATO, iar consultări erau în curs între statele membre, în vederea unei ridicări a opoziţiei Turciei faţă de integrarea celor două ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică.

Marine Le Pen consideră, în privinţa unei intensificări a livrărilor de armament ale Franţei către Ucraina, că ”dacă livrăm armament greu, devenim cobeligeranţi”, iar ”atunci suntem în război cu Rusia”.

În privinţa votului în unanimitate în UE, pe care preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să-l revizuiască şi a făcut o propunere în acest sens, Marine Le Pen deplânge faptul că statele membre UE ”nu vor maiputea să-şi apere interesele vitale” şi ”nu vor mai fi suveane”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.