O confruntare între China şi Statele Unite ar fi dezastruoasă, iar cele două ţări este necesar să-şi asigure mijloace în vederea evitării unor neînţelegeri, a avertizat preşedintele chinez Xi Jinping într-o convorbire la telefon cu omolgul său american Joe Biden, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această primă convorbire intervine în contextul în care Washingtonul şi Beijingul se află în dezacord în domeniul comerţului, asupra situaţiei din Hong Kong şi Taiwan şi cu privirela încălcări ale drepturilor omului în provincia Xinjiang.

Xi Jinping a îndemnat ca cele două ţări să coopereze în gestionarea diferendelor în mod constructiv.

El pledează ca Beijingul şi Washingtonul să restabilească mecanisme de dialog care să le permită celor două ţări să se înţeleagă şi să evite neînţelegerile.

Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden că speră ca Statele Unite să fie prudente în probleme care vizează suveranitatea şi integritatea teritorială chineze.

Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Hong Kong şi soarta minorităţii musulmane uigure, relatează AFP.

În acest apel telefonic, la trei săptămâni de la instalarea sa la Casa Albă, Joe Biden şi-a marcat voinţa de a fi mult mai tranşant ca Donald Trump în problema drepturilor omului şi de a continua într-o oarecare măsură politica trumpistă în probleme economice.

El a pledat în favoarea unei abordări mai pragmatice în dosare precum lupta împotriva modificărilor climatice, abandonat de către predecesorul său.

Potrivit unui rezumat prezentat de către Executivul american, noul locatar al Casei Albe şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” faţă de ”reprimarea din Hong Kong”, ”încălcările drepturilor omului” în Xinjiang şi locul tot mai impozant al Beijingului în regiune, mai ales faţă de Taiwan.

Potrivit unor experţi, peste un milion de uiguri au fost sau sunt încarceraţi în lagăre de reeducare politică, în Xinjiang.

Această vastă regiune semideşertică, situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, este plasată sub o aprigă supraveghere poliţistă.

Beijingul respinge termenul ”lagăr” şi spune că este vorba despre centre de formare profesională, menite să furnizeze locuri de muncă populaţiei, pentru a o îndepărta astfel de extremismul religios.

Într-o retorică apropiată celei a precedentei administraţii Trump, Joe Biden a denunţat, potrivit Casei Albe, practici economice ”nedrepte şi coercitive” ale Beijingului.

TAXE VAMALE NESCHIMBATE

Relaţiile comerciale americano-chineze sunt unul dintre puţine dosare în care Joe Biden - care şi-a afişat o voinţă clară de rupe cu politica externă a lui Donald Trump - ar putea, pe fond, să se înscrie într-o relativă continuitate cu precedesorul său.

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane a declarat sub protecţia anonimatului că noua echipă împărtăşeşte cu cea dinainte voinţa de a ţine piept Beijingului în ”competiţia strategică” dintre cele două mari puteri.

Însă, adaugă el, ea a identificat ”adevărate probleme” în modul în care Guvernul Trump a abordat această competiţie. El citează asfel ”slăbirea alianţelor” Americii sau ”golul lăsat în instituţiile internaţionale, care a fost umplut de China”.

Acest oficial a reafirmat miercuri că taxele vamale impuse produselor chineze de către preşedinţia Trump rămân, pentru moment, în vigoare, în aşteptarea unei reexaminări globale a strategiei comerciale americane.

”Noiu am luat o decizie în acest dosar”, a subliniat el. ”Vor exista schimbări în politica noastră comercială cu privire la China, însă ele nu sunt imediate, noi nu vom suprima taxele vamale”, a adăugat el, subliniind voinţa Casei Albe de a elabora această strategie ”împreună cu aliaţii”.

Într-un interviu difuzat miercuri la CBS, Joe Bien a avertizat că rivalitatea Statelor Unite cu China va lua forma unei ”competiţii extreme” şi a dat asigurări că vrea să evite orice ”conflict” între cele două ţări.

Întrebat despre omologul său chinez, el aprecia că acesta ”este foarte dur. Nu are, şi nu o spun ca o pe critică, ci aceasta este realitatea, el nu are un gram de democraţie în el”.

”Eu nu voi gestiona asta ca Trump”, sublinia el, adăugând că îl cunoaşte ”destul de bine” pe Xi Jinping, cu care avut, pe când era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017), multe ore de discuţii private.

Potrivit unui oficial american, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului înaintea convorbirii la telefon a celor doi lideri, Joe Biden nu intenţiona să evoce un eventual boicot american al Jocurilor Olimpice de Iarnă, prevăzute la Beijing în 2022.

Aleşi americani au introdus la începutul lui februarie un proiect de rezoluţie în Senat, prin care cer Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să retragă organizarea Jo în China, din cauza ”încplcării flagrante a drepturlor omului” de către Beijing.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.