Preşedintele american Joe Biden a anunţat înfiinţarea la Pentagon a unui Grup de lucru însărcinat să elaboreze strategia de adoptat împotriva Chinei, pe care Statele Unite o consideră adversarul lor strategic numărul unu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest grup de lucru va acţiona rapid pentru (...)a ne permite să decidem o direcţie fermă în problemele cu privire la China”, a anunţat Joe Biden miercuri seara, în cadrul primei sale vizite la Pentagon.

”Acest lucru va necesita un efort din partea întregului Guvern, o cooperare între cele două partide în Congres şi alianţe şi parteneriate solide”, a subliniat Joe Biden, subliniind că, ”în acest fel vom putea să răspundem provocărilor pe care le reprezintă China”.

Acest Grup de lucru, alcătuit din 15 consilieri civili şi militari, are la dispoziţie patru luni să prezinte recomandări secretarului american al  Apărării Lloyd Austin şi este prezidat de către un consilier diplomatic al lui Joe Biden specializatîn China, Ely Ratner.

Obiectivul grupului este să stabilească postura militară necesară la Oceanul Pacific în vederea unei contracarări a ambiţiilor teritoriale ale Beijingului, să dezvolte cooperarea cu aliaţii şi să stabilească totodată ce fel de relaţii vor avea Statele Unite cu armata chineză şi ce fel de armament urmează să dezvolte sau nu.

Noul Guvern american a transmis deja mai multe averismente Chinei cu privire la expansionismul acesteia în Marea Chinei.

Joe Biden i-a reiterat luna trecută premierului japonez Yoshihide Suga ”angajamentul de neclintit” al Statelor Unite de a apăra Japonia, inclusiv arhipelagul nelocuit Senkaku - numit Diaoyu de chinezi - şi revendicat de către Beijing.

Noul şef al Pentagonului Lloyd Austin consideră că China este ”problema cea mai dificilă (...) şi mai complexă” a Statelor Unite, deoarece Washingtonul vrea să descurajeze Beijingul din punct de vedere militar, dar să colaboreze cu el din punct de vedere economic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.