Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a primit o lovitură grea luni, după ce o comisie a Congresului a votat ca procedura de suspendare din funcţie să continue, relatează BBC News.
Treizeci şi opt dintre cei 65 de membri ai comisiei au recomandat suspendarea pentru acuzaţiile că Rousseff a manipulat conturile guvernamentale pentru a ascunde deficitul tot mai mare. Ceilalţi 27 de aleşi s-au pronunţat împotrivă.
Votul comisiei, în mare măsură simbolic, este considerat un semnal privind gradul de susţinere al procedurii.
Întreaga atenţie este îndreptată în prezent asupra votului din plenul camerei inferioare a legislativului, ce va avea loc la 17 sau 18 aprilie. Pentru ca dosarul să fie trimis mai departe, în Senat, este nevoie de 342 de voturi.
Potrivit celui mai recent sondaj publicat de cotidianul Estadao, în prezent 292 de parlamentari sunt în favoarea suspendării, 115 sunt împotrivă, iar 106 nu s-au decis încă.
În Senat este nevoie de o majoritate simplă pentru ca măsura să fie aprobată. Dacă se va întâmpla acest lucru, Rousseff va fi suspendată din funcţie pe o perioadă de 180 de zile, cât timp Senatul analizează destituirea sa. Pentru aceasta din urmă este nevoie de votul a două treimi dintre senatori.
În această situaţie, vicepreşedintele Michel Temer din partidul de opoziţie PMDB, va prelua temporar puterea.
Presa braziliană a difuzat luni o înregistrare audio ce pare să prezinte un discurs pregătit pentru această posibilitate, prin care Temer acceptă conducerea ţării şi face apel la unitate naţională.
“Mulţi oameni mi-au cerut să transmit cel puţin remarci preliminare poporului brazilian, pe care le ofer cu modestie, precauţie şi moderaţie”, spune vicepreşedintele în înregistrare.
Biroul lui Temer a precizat că a transmis fişierul audio din greşeală, consilierilor.
Potrivit BBC, şi Temer ar putea fi vizat de o procedură de destituire, deci un astfel de discurs este prematur.
Dacă şi vicepreşedinte va fi destituit, preşedinţia va fi preluată interimar de preşedintele camerei inferioare a Parlamentului, Eduardo Cunha. Însă şi el este vizat de acuzaţii de spălare de bani.
Problema eventualei demiteri a lui Rousseff a divizat opinia publică din ţară, iar poliţia se pregăteşte pentru proteste în masă, în weekend, în capitala ţării.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...