Preşedintele brazilian Dilma Rousseff este tot mai izolată pe plan intern şi se confruntă cu o nouă provocare în ceea ce priveşte încercările Congresului de a o demite, după ce Mişcarea Democratică (PMDB), a doua cea mai mare formaţiune politică după Partidul Muncitoresc, a decis să iasă din coaliţia de guvernare, retrăgând susţinerea de care avea nevoie preşedintele în legislativ, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

PMDB a decis marţi că cei şase miniştri ai formaţiunii din cabinetul lui Dilma Rousseff, iar membrii de partid cu funcţii în eşalonul doi al executivului trebuie să se retragă de asemenea sau să accepte cercetarea disciplinară.

Rousseff va continua să rămână la putere chiar şi fără susţinerea PMDB, însă moţiunea de cenzură din legislativ rămâne principala sa îngrijorare. Fără voturile deputaţilor PMDB, Rousseff are şanse să fie demisă de Congres în câteva luni, ceea ce l-ar ridica în poziţia de preşedinte interimar pe liderul Mişcării Democratice, Michel Temer.

Opoziţia încearcă de câteva luni să treacă o moţiune de cenzură pentru demiterea preşedintelui Dilma Rousseff, după ce ar fi falsificat documentele executivului pentru a cheltui mai mulţi bani în campania prezidenţială din 2014. Eforturile legislativului au fost sprijinite de protestatarii din marile oraşe braziliene, care au organizat cele mai mari demostraţii din ultimii ani, cu milioane de oameni în stradă nemulţumiţi de cea mai gravă recesiune prin care trece ţara şi de mega-scandalul de corupţie ce zguduie clasa politică.

Retragerea PMDB din coaliţie ar putea să fie un exemplu pentru partidele mai mici care o susţin pe Rousseff, ceea ce ar lăsa-o pe tot mai izolată înainte de primul vot din aprilie pe moţiunea de cenzură.

Investitorii sunt obosiţi de intervenţiile lui Dilma Roussefff în economie şi de recesiunea adâncă traversată de ţara sud-americană. 

Opoziţia a demarat procedurile parlamentare pentru a solicita demiterea preşedintelui brazilian, pentru că ar fi manipulat conturile guvernamentale, astfel încât să cheltuiască mai mulţi bani în campania electorală din 2014. Ea ar putea să fie suspendată până în luna mai, dacă susţinătorii ei nu blochează procedurile din camera inferioară a Congresului.

De altfel, Rousseff l-a criticat şi pe judecătorul care a trimis presei o înregistrare a conversaţiei telefonice dintre ea şi fostul preşedinete Lula da Siva, în care aceasta îi oferă funcţia de şef al cancelariei executibului pentru a-i conferi imunitate în faţa procurorilor.

Preşedintele brazilian Dilma Rousseff a reacţionat faţă de acuzele aduse de proeminentul senator Delcidio do Amaral, susţinând că îl va da în judecată pe fostul ei aliat politic, care a declarat pentru publicaţia Veja că Rousseff ştia de reţeauau de corupţie şa a pus presiune pentru a opri ancheta procurorilor.

Într-un interviu pentru publicaţia Veja, senatorul Delcidio do Amaral a acuzat-o pe Dilma Rousseff că şi-a finanţat cele două campanii prezidenţiale din 2010 şi, respectiv, 2014 cu bani obţinuţi prin reţeaua de corupţie, care implică sistemul administrativ şi gigantul petrolier de stat Petrobras.

Fostul preşedinte Brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, cercetat pentru corupţie, a fost numit şef de cabinet al preşedintelui Dilma Rousseff, ceea ce îi conferă imunitate în faţa procurorilor.

Anchetatorii brazilieni îl acuză pe Lula da Silva şi pe soţia acestuia, Marisa Leticia Lula da Silva, că nu au declarat la Fisc o vilă luxoasă cu trei etaje de pe plaja Guaruja, care este înregistrată pe numele firmei de construcţie OAS. Drumul banilor duce mai departe spre gigantul petrolier Petrobras, care apare în acelaşi mega-dosar de corupţie cu firma de construcţii OAS.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.