Arabia Saudită a arestat-o pe o americancă, Carly Morris, care şi-a acuzat în mod public fostul soţ saudit de faptul că a blocat-o pe fiica lor în acest regat ultraconservator, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) de apărarea drepturilor omului Freedom Initiative, cu sediul la Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carly Morris a fost plasată în detenţie luni şi nu se ştie unde se află fiica sa, Tala, în vârstă de opt ani, a anunţat aarţi seara Freedom Initiative, care afirmă că militează în favoarea deţinuţilor pe nedrept în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

”Nu este clar dacă fiica sa a fost arestată cu ea sau a fost predată fostului ei soţ”, precizează într-un comunicat ONG-ul.

Autorităţile saudite, contactate de AFP, nu au confirmat imediat aceste informaţii.

Washingtonul este ”la curent cu informaţii potrivit cărora doamna Morris a fost plasată în detenţie”, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

”De fiecare când o persoană este reţinută în străinătate, noi încercăm să o vizităm imediat şi să-i furnizăm asistenţă consulară”, a subliniat el marţi, într-o conferinţă de presă.

”Ambasada noastră la Riad este foarte angajată în acest dosar. Ea urmăreşte situaţia îndeaproape”, a precizat Ned Price.

Carly Morris s-a dus în Arabia Saudită cu avionul, împreună cu fiica sa, în vara lui 2019, într-o vizită la tatăl copilului, un saudit de care a divorţat.

La puţin timp după aterizarea mamei şi fiicei la Riad, fostul soţ le-a confiscat paşapoartele. El a declanţat apoi un proces în vederea transmiterii naţionalităţii saudite fiicei sale, cu scopul de a o împiedica să plece înapoi în Statele Unite.

Carly Morris s-a confruntat apoi cu o interminabilă confruntare cu inegalităţi de gen, la fel ca alte străine care au copii cu saudiţi.

În septembrie, ea a fost convocată de către procurori saudiţi care au informat-o că este vizată într-o anchetă cu privire la ”tulburarea ordinii publice”, legată, susţine ea, de publicarea pe reţele de socializare a unor mesaje în care denunţa situaţia.

Americancei i s-a interzis, ulterior, să mai călătorească, potrivit unui aviz electromnic, pe care AFP scrie că l-a consultat.

”Mi-e frică de faptul că voi arestată în orice moment”, declara ea AFP.

”Cea mai mare teamă a mea este cine va avea grijă de Tala”, sublinia ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.