În România există îngrijorări profunde cu privire la o copleşire a sistemului de sănătate, în contextul în care numeroşi bolnavi - inclusiv de cancer şi HIV pozitivi - nu au primit îngrijiri sau nu s-au prezentat la controale regulate, în timp ce vaccinarea împotriva covi-19 continuă, iar atenţia se îndreaptă şi către alţi bolnavi decât cei de covid-19, relatează The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia de urologie a unuia dintre cele mai mari spitale din Bucureşti a trecut de la 400-500 de intervenţii medicale pe lună, în ultimii ani, la un total de 50 în 2020, declară directorul interimar al spitalului, Victor Cauni.

”Indiferent că ne place sau nu, avem mai mulţi pacienţi cu multe alte boli în fară de covid-19”, declara el săptămâna trecută într-un interviu acordat The Associated Press (AP).

”Trebuie să-i primim măcar în parte. Discriminăm pacienţii cu boli grave”, sublinia el.

Scandaluri în domeniul sănătăţii în România, în ultimii ani, îi determină pe românii bolnavi să fie precauţi atunci când se duc la spital - o problemă exacerbată de pandemia covid-19.

Începând din noiembrie, incendii la două spitale cu pacienţi bolnavi de covid-19 s-au soldat cu 20 de morţi.

Cheltuielile României cu sistemul său de sănătate sunt printre cele mai mici în Uniunea Eurepană (UE) - 5,2% din PIB -, în contextul în care media euroeană este de 10%.

Ministerul român al Sănătăţii a organizat luna trecută o teleconferinţă cu administratorii spitaleor, pe tema necesităţii evaluării infrastructurii şi unei eventuale introduceri a unor circuite separate pentru pacienţi bolnavi de covid-19, în vederea primirii la tratament a celorlalţi pacienţi.

Ministerul examinează de asemenea posibilitatea de a folosi anumite spitale în vederea tratării cazurilor grave de covid-19 şi a folosi celelalte spitale în tratarea celorlalţi bolnavi.

”Cred că abia în al doilea semestru al acestui an vom înţelege cu adevărat ce s-a întâmplat anul trecut în privinţa accesului la îngrijiri”, apreciază ministrul român al Sănătăţii Vlad Voiculescu.

Accesul anumitor pacienţi la tratament a fost limitat, recunoaşte el, mai ales în spitale de 300-400 de paturi rurale şi din centre urbane mici, transformate în spitale de susţinere în lupta împotriva covid-19.

”Acest lucru nu poate continua”, subliniază ministrul şi anunţă că unele spitale sunt pe cale să revină la o utilizare mai generală.

România a ţinut în general în frâu răspândirea noului coronavirus şi a impus restricţii dure timpuriu, care au limitat numărul infectărilor.

Cu toate acestea, a înregistrat peste 800.000 de cazuri şi peste 20.500 de morţi, la o populaţie de 19 milioane de locuitori.

La fel ca restul lumii, România se pregăteşte de un eventual nou val, în contextul unor îngrijorări faţă de o creştere a contaminărilor cu variante ale noului coronavirus.

”Avem o campanie de vaccinare”, declară Voiculescu şi adaugă că ”am implementat mecanisme în vederea unor măsuri de precauţie suplimentare în cazul în care va avea loc alt val” covid-19.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.