Guvernul rus l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului american în Rusia, Bart Gorman, anunţă joi Departamentul de Stat american, o ”escaladare”, denunţă ofciali americani, care ar putea limita soluţiile crizei de la frontiera Ucrainei, relatează The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul american în Rusia John J. Sullivan rămâne la Moscova.

El a primit joi răspunsul Guvernului rus la propunerile administraţieilui Joe Biden în vederea unei relaxări a tensiunilor în centrul cărora se află Ucraina şi unei îmbunătăţiri a securităţii în Europa.

Adjunctul său, Bart Gorman, care se află în post de trei ani, a fost expulzat, fără să-şi închee mandatul, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial american.

Viza rusă a lui Gorman era în vigoare, iar expulzarea sa ”nu a fost provocată”, potrivit acestui oficial.

Departamentul de Stat analizează ce măsuri de retorsiune să ia, declară această sursă.

Adjunctul ambasadorului rus la Washington a plecat din post luna trecută, în cadrul unei ”rotaţi iregulate”.

”Acum mai mult ca niciodată este critic ca ţările noastre să aibă personalul diplomatic necesar în post, pentru a facilita comunicarea între guvernele noastre”, declară acest oficial.

Numărul diplomaţilor americani şi angajaţilor Ambasadei Statelor Unite din Moscova şi consulatelor americane din Rusia este cu mult mai mic decât al celor din misiunile ruse din Statele Unite, precizează oficialul citat.

Departamentul de Stat a cerut Rusei ”să pună capăt expulzărilor fără fundament” ale diplomaţilor americani.

Kremlinul nu a comentat imediat.

Presa rusă scrie că expulzarea lui Bart Gorman face parte dintr-o veche dispută cu Statele Unite cu privire la vize diplomatice.

Atât Statele Unite, cât şi Rusia şi-au expulzat reciproc zeci de diplomaţi, au închis consulate şi şi-au confiscat reciproc proprietăţi diplomatice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.