Papa Francisc efectuează o vizită în România - o ţară aflată la periferia catolicismului şi Europei - pentru a lansa un apel la unitate şi a se afirma drept conştiinţa globală a pericolelor populismului, la câteva zile după alegerile europene, marcate de o ascensiune a acestui fenomen, comentează Jason Horowitz şi Kit Gillet în ediţia online de vineri The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Suvernaul Pontif încearcă, în această vizită de trei zile în această fostă ţară comunistă - un stat membru UE hotărât european în prezent -, să vindece vechea Schismă între bisericile catolică şi ortodoxă, apreciază cotidianul american.

El va reaminti Bătrânului Continent valorile sale comune şi îşi va exprima susţinerea faţă de minoritatea etnică romă care, în unele ţări, a ajuns ţinta unor ”vitriolului” extremei drepte, adaugă NYT.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

În ultimii ani, populişti s-au ridicat, de la periferie, cu scopul de a slăbi aliaţii proeuropeni ai Papei, cel mai recent în Franţa şi Italia.

România a părut vineri să-i primească mai bine mesajul, comentează ziarul.

Suveranul Pontif va trece, la Bucureşti, pe lângă locul în care fostul dictator Nicolae Ceauşescu şi-a susţinut ultimul discurs, în Piaţa Revoluţiei, de la balconul în care flutură acum steagul Uniunii Europene, la care ţara a aderat în 2007 şi a cărei preşedinţie semestrială o deţine pentru prima oară.

Întâlnirea Papei cu oficiali guvernamentali la Palatul Cotroceni are loc într-o perioadă de tensiuni, după ce Liviu Dragnea, liderul Partidului Social democrat (PSD, centru) a fost condamnat luni la peste trei ani de închisoare, găsit vinovat de abuz în serviciu.

La fel ca în Bulgaria, unde Papa a fost primit luna aceasta glacial, România este majoritar ortodoxă.

”Distanţa între cele două biserici a crescut din 2008”, declară pentru NYT Mihai Frăţilă. episcopul greco-catolic al Bucureştiului. ”Este o ruşine, pentru că există familii mixte care nu au probleme să-şi împărtăşească” credinţele creştine.

”Mie mi-ar plăcea să avem legături mai bune”, a declarat Reverendul Francisc Dobos, un purtător de cuvânt al Arhidiocezei Catolice a Bucureştiului. ”nu sunt cele mai bune, dar sunt bune”, apreciază el.

În România, populiştii - a căror poziţie împotriva migranţilor îl îngrijorează pe Papă - nu sunt în ascensiune, scrie NYT.

Migranţii ”sunt adesea dispreţuiţi şi consideraţi o sursă a tuturor relelor societăţii”, a denunţat Francisc luni, la o zi după ce extrema dreaptă a obţinut victorii în Franţa şi Italia în alegerile europene. Frica ”ne face intoleranţi, închişi şi poate - fără ca măcar să ne dăm seama - rasişti”, adăuga el.

Biblia propovăduieşte că ”cei din urmă vor fi cei dintâi”, declara Papa luni, referindu-se la migranţi. În aceeaşi seară, liderul extremei drepte italiene Matteo Salvini, întrebat dacă nu vede un conflict între a face campanie cu rozariul în mână în timp ce îndeamnă ca ”italienii (să fie) primii” şi mesajul Papei, ministrul de Interne a replicat ”cei din urmă vor fi cei dintâi”, precizând ”în rândul italienilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.