Numărul victimelor civile ale minelor antipersonal a crescut în 2022, mai ales din cauza folosirii lor în Myanmar, dar şi în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, se arată în raportul anual al Observatorului Minelor, publicat marţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În raport -  folosit ca bază în activitatea regulată a celor 133 de state semnatare ale Tratatului de la Ottawa privind interzicerea şi eliminarea minelor antipersonal - se arată că în perioada documentată, în 2022 şi primul semestru al lui 2023, aceste dispozitive explozive au fost folosite de către Ucraina, un stat parte a tratatului, şi de către Myanmar şi Rusia, care nu sunt parte.

Observatorul precizează că a introdus Armenia pe lista pe lista ţărilor care produc mine antipersonal, numărul total de pe listă crescând astfel la 12 ţări - inclusiv Rusia şi China -, dintre care niciuna nu este parte a tratatului.

În document se arată că 4.710 persoane au fost rănite sau ucise de mine şi resturi explizvive de război în 49 de state şi în două teritorii în 2022.

În 2021, 5.544 de persoane au fost rănite sau ucise.

Însă ”nunmărul victimelor înregistrate ca fiind în mod specific cauzate de mine antipersonal a crescut cu un pic peste 30%, de la 414 victime ale minelor antipersonal în 2021 la 628 în 2022”, declară AFP Loren Persi, care participă la raport.

”Această creştere a nunmărului victimelor minelor antipersonal este cauzată în principal de mine în Myanmar”, precizeză el.

Datele referitoare la Ucraina nu au fost verificate încă în mod suficient pentru a permite o distingere a victimelor minelor antipersonal de alte tipuri de muniţie, din cauza complexităţii situaţiai conflictului în curs.

Însă a avut loc o ”creştere masivă a victimelor tuturor tipurilor în Ucraina”, subliniază acest expert.

Minele antipersonal sunt dispozitive explozive care continuă să omoare şi să mutileze oameni mult timp după sfârşitul conflictelor.

Îngropate sau ascunse la sol, ele explodează atunci o persoană se apropie sau intră în contact cu ele.

SIRIA ŞI UCERAINA

În raport se arată că 60 de ţări şi alte teritorii sunt contaminate cu mine antipersonal, inclusiv 33 de state parte, care au obligaţia să demineze.

Al treilea an la rând, în Siria - un stat care nu este parte a tratatului - s-a înregistrat cel mai mare număr de victime noi (834) ale minelor antipersonal sau ale resturilor explozive ale războiului.

Urmează Ucraina, un stat parte al tratatului, care a înregistrat 608 victime noi.

Urmează apoi Yemenul - un stat parte - şi Myanmarul - un stat care nu este parte -, care au înregistrat fiecare peste 500 de victime noi în 2022.

În Ucraina, numărul victimelor civile a crescut de zece ori faţă de 2021.

Observatorul subliniază că ”Rusia a folosit masiv mine antipersonal în Ucraina după ce a invadat această ţară în februarie 2022”.

El precizează că este vorba despre o situaţie fără precedent, în care o ţară care nu este parte a tratatului care interzice minele foloseşte această armă pe teritoriul unui stat care este parte.

Observatorul notează că autorităţile ucrainene au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele folosirii de către forţele ucrainene a minelor antipersonal înăuntrul şi în împrejurimile oraşului Izium, în oblastul Harkov, în 2022, pe când oraşul se afla sub control rusesc.

Statele nu sunt singurele care folosesc aceste dispozitive explozive.

Grupări armate nestatale au folosit mine antipersonal în cel puţin cinci ţări în perioada documentată - Columbia, India, Myanmar, Thailanda şi Tunisia, potrivit Observatorului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.