Numărul morţilor în incendiile din Maui a crescut vineri la 80, în timp ce echipele de salvare au străbătut ruinele mocnite din Lahaina, iar oficialii hawaiani încearcă să stabilească modul în care infernul s-a răspândit atât de rapid în oraşul istoric, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiul a devenit cel mai mortal dezastru natural din istoria statului, depăşindu-l pe cel al unui tsunami care a ucis 61 de oameni pe Insula Mare din Hawaii în 1960, la un an după ce Hawaii s-a alăturat Statelor Unite.

Oficialii au avertizat că echipele de căutare cu câini de găsire a cadavrelor ar putea găsi încă mai mulţi morţi în urma incendiului care a ars 1.000 de clădiri şi a lăsat mii de oameni fără adăpost.

Este probabil că va fi nevoie de mulţi ani şi miliarde de dolari pentru reconstrucţie.

”Nimeni nu a intrat în niciuna dintre aceste structuri care au ars şi acolo anticipăm, din păcate, că numărul morţilor va creşte semnificativ”, a declarat senatorul american de Hawaii Brian Schatz, pentru MSNBC.

Într-o declaraţie dată vineri târziu, comitatul Maui a spus că numărul morţilor a crescut la 80.

Incendiul de la Lahaina, care s-a extins de la tufişuri în oraş, încă ardea, dar a fost limitat în proporţie de 85%, a anunţat mai devreme comitatul.

Alte două incendii de vegetaţie de pe insulă au fost limitate în proporţie de 80% şi 50%.

La trei zile după dezastru, a rămas neclar dacă unii locuitori au primit vreo avertizare înainte ca incendiul să le cuprindă casele.

Insula are sirene de urgenţă menite să avertizeze despre dezastre naturale şi alte ameninţări, dar acestea nu par să fi sunat în timpul incendiului.

”Am autorizat o analiză cuprinzătoare în această dimineaţă, pentru a ne asigura că ştim exact ce s-a întâmplat şi când”, a declarat guvernatorul Hawaii Josh Green pentru CNN, referindu-se la sirenele de avertizare.

Oficialii nu au oferit o imagine detaliată a notificărilor care au fost trimise şi dacă au fost făcute prin mesaj text, e-mail sau apeluri telefonice.

Green a descris provocări multiple, simultane, cu telecomunicaţiile oprite şi pompierii concentrându-se asupra altor incendii majore, atunci când a apărut cea mai mare ameninţare pentru Lahaina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.