Ultimele cuvinte ale lui Jamal Khashoggi, sauditul ucis la 2 octombrie în consulatul ţării sale la Istanbul, au fost ”nu pot să respir”, dezvăluie CNN, citând o sursă care afirmă că a citat transcrierea unei înregistrări audio a asasinatului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această sursă, căreia CNN nu-i precizează identitatea, a declarat pentru postul american că transcrierea arată că asasinatul jurnalistului saudit a fost premeditată şi că mai multe apeluri telefonice au fost efectuate în timpul crimei pentru a se descrie desfăşurarea operaţiunii, efectuată în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

Potrivit CNN, oficiali turci afirmă că aceste apeluri telefonice erau adresate unor oficiali de rang înalt saudiţi, la Riad.

Jamal Khashoggi, un membru al elitei saudite, devenit un critic al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, s-a instalat în Statele Unite şi scria articole de opinie în Washington Post (WP).

El a fost ucis pe 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul saudit.

Potrivit CNN, transcrierea conţine descrieri ale unei lupte a lui Khashoggi cu asasinii săi şi sunete înregistrate pe bandă în timp ce corpul disidentului ”era dezmembrat cu un ferăstrău”.

Transcrierea originală a fost efectuată de către serviciile turce de informaţii.

CNN precizează că sursa sa a văzut versiunea tradusă a acestei transcrieri şi a fost informată cu privire la ancheta efectuată de către autorităţile turce cu privire la uciderea jurnalistului.

Pe de altă parte, ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a anunţat duminică faptul că Riadul refuză să extrădeze în Turcia persoane suspectate că sunt implicate în asasinarea lui Khashoggi.

Turcia a cerut miercuri arestarea a doi apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, în cadrul anchetei cu privire la această crimă.

”Noi nu ne extrădăm cetăţenii”, a declarat Jubeir într-o conferinţă de presă la Riad.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat în mai multe rânduri Arabia Saudită să extrădeze suspecţi în acest scandal.

Potrivit Turciei, o echipă de 15 saudiţi a fost trimisă la Istanbul pentru a-l omorî pe Khashoggi. Riadul a declarat, la rândul său, că este vorba despre o operaţiune care nu a fost decisăde către autorităţi şi care a luat o întorsătură nedorită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.