În prezent ”nu există o soluţie diplomatică” a Războiului rus din Ucraina, estimează o cofondatoare, Irina Şerbakova, a ONG-ului rus de apărarea drepturilor omului Memoria - dizolvat de către autorităţile ruse şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt absolut convinsă că nu există o soluţie diplomatică cu regimul lui Putin, atât timp cât el este în continuare acolo”, a declarat duminică, la Hamburg, Şerbakova, care a fugit din Rusia după ce armata rusă a invadat Ucraina şi care se află în prezent în exil în Germania.

”Soluţia care se prezintă acum este o soluţie militară”, chiar dacă, ulterior, diplomaţia poate juca un rol în soluţionarea conflictului, consideră ea.

Irina Şerbakova a fost recompensată duminică, la Hamburg, cu Premiul Marion Doenhoff, pentru anii de activism în Rusia în serviciul cauzei drepturilor omului, şi a făcut aceste declaraţii.

”Însă aceste decizii, această diplomaţie vor putea interveni doar atunci când Ucraina va considera că va fi câştigat războiul şi va putea să-i pună capăt”, a declarat ea.

Ea consideră că îndemnurile la pace sunt ”puerile”.

”Nimic nu va mai fi niciodată ca înainte”, a subliniat ea.

Premiul Marion Doenhoff i-a fost înmânat Irinei Şerbakova de către cancelarul german Olaf Scholz.

Memorial - o organizaţie înfiinţată în 1989, a acţionat timp de zeci de ani pentru a face lumină asupra crimelor comise de către regimul totalitar al lui Iosif Stalin şi pentru a apăra memoria victimelor prin colectarea de informaţii despre încălcarea libertăţilor şi drepturilor în Rusia.

Organizaţia a fost dizolvată de către justiţia rusă la sfârşitul lui 2021.

Memorial, laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022, urmează să primească această distincţie sâmbătă, la Oslo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.