Noul preşedinte columbian Gustavo Petro vrea să pună capăt extrădării în Statele Unite a traficanţilor de droguri care se supun cerinţelor justiţiei columbiene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei afirmă, într-un intervu acordat duminică site-ului Cambio, că vrea să ”condiţioneze extrădarea de nerespectarea” ”procesului de destructurare paşnică a traficului de droguri”.

Această măsură ar urma ”să depindă de negocieri cu Statele Unite, care este posibil să nu vrea. Sau poate că o vor”, declară fostul senator şi ”guerillero”, ales la 19 iunie cu peste 50% dintre voturile exprimate.

Extrădarea ”este un tratat bilateral, deci suntem doi, ca în orice mariaj”, a subliniat liderul în vârstă de 62 de ani, care urmează să preia la 7 august frâiele principalului aliat al Statelor Unite în regiune.

Cele două ţări colaborează de aproape o jumătate de secol în lupta împotriva traficului de droguri, pe care Petro o critică aprig.

Gustavo Petro a discutat la telefon cu preşedintele american Joe Biden la două zile după ce a fost ales, iar acesta s-a angajat, a anunţat el, la o ”relaţie mai egală”.

Biden a declarat că speră ”să continue să consoldeze cooperarea biliaterală”.

În cadrul unui ambiţios program vizând să transforme o ţară marcată de fracturi sociale profunde şi de violenţe, Gustavo Petro a anunţat în campania sa electorală o ”politică de supunere colectivă” justiţiei a traficanţilor de droguri, fără să ofere prea multe detalii.

Extrădarea a fost mult timp unul dintre principalele instrumente folosite în pedepsirea unor baroni ai cocainei ca Otoniel, fostul cap al celui mai mare cartel columbian de droguri, care a fost predat Statelor Unite în mai.

Columbia rămâne primul producător mondia de cocană, iar Statele Unite principalul consumator al acestui drog.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.