Un nou premier britanic urmează să fie desemnat până vineri, 28 octombrie, de către Partidul Conservator, care se află la putere, a anunţat joi liderul majorităţii conservatoare în Parlamentul britanic, Graham Brady, după demisia lui Liz Truss, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Va fi posibil să aibă loc un scrutin şi alegerile să se încheie vineri, 28 octombrie”, a declarat Graham Brady presei.

Procesul de selecţie a lui Liz Truss de către aproximativ 170.000 de membri ai partidului conservator a durat două luni de zile, după demisia predecesorului său, Boris Johnson.

DEMISII ÎNAINTEA DEMISIEI LUI TRUSS

Ziua de miercuri a fost melodramatică pentru Liz Truss.

La mai puţin de o săptămână după demiterea ministrului Finanţelor Kwasi Kwarteng, înlocuit cu Jeremy Hunt - noul om puternic al Guvernului -, ministrul britanic de Interne Suella Braverman, de dreapta, a demisionat din cauza unor divergenţe tot mai mari cu Liz Truss pe tema imigraţiei, potrivit presei britanice.

Suella Braverman a fost înlocuită cu Grant Shapps, un fost ministru al Transporturilor al lui Boris Johnson, într-un nou gest de deschidere faţă de foşti adversari ai lui Liz Truss în cursa la fotoliul de la număriul 10 pe Downing Street.

Shapps l-a susţinut pe rivalul lui Truss, Rishi Sunak.

Seara de miercuri a fost agitată în Parlament, unde un vot - în care Guvernul a obţinut câştig de cauză - pe tema ridicării moratoriului fracturării hidraulice s-a transformat într-o încăierare în toată regula între conservatori.

Deputaţi din cadrul majorităţii au votat împotriva Guvernului, în pofida unor represalii la care se expuneau, după ce Downing Street a cerut în mod expres respectarea consemnului de vot.

POSIBILI SUCCESORI

Fostul ministru al Finanţelor RISHI SUNAK, înfrânt de către Liz Truss în faza finală de desemnare a liderului Partidului Conservator, era candidatul preferat al deputaţilor conservatori.

Acest fost bancher, extrem de bogat, în vârstă de 42 de ani, a încarnat figura liniştitoare a ortodoxiei bugetare.

În campanie, el a repetat neîncetat că o scădere nefinanţată a impozitelor risca să agraveze o inflaţie aflată la un nivel record din ultimele decenii şi să submineze încrederea pieţelor.

Faptele i-au dat dreptate, însă el are un handicap important - mulţi dintre susţinătorii lui Boris Johnson îl consideră un trădător, a cărui demisie, la începutul verii, a precipitat căderea fostului locatar al Downing Street.

Noul cancelar JEREMY HUNT, ministru al Finanţelor de vineri, a părut să fie cel care ţinea frâiele puterii, atât de slăbită era Liz Truss.

El este cel care a anunţat luni spectaculosul viraj al revenirii asupra aproape tuturor măsurilor fiscale ale Guvernului Truss care au creat panică pe pieţe.

Un fost ministru de Externe, Hunt, în vârstă de 55 de ani, experiemntat, dar considerat prea puţin charismatic, a dat asigurări BBC că, după două eşecuri - în 2019 şi în această vară - nu vrea să intre din nou în cursa pentru putere.

PENNY MORDAUNT, o fostă contra-candidată lui Liz Truss la succesiunea lui Boris Johnson, ministru însărcinat cu Relaţia cu Parlamentul, a fost una dintre favoritele conservatorilor, la începutul campaniei de atunci.

Charismatică, Mordaunt, în vârstă de 49 de ani, un fost ministru al Apărării, s-a făcut remarcată luni, în Parlament, unde a înlocuit-o pe Liz truss în faţa opoziţiei şi apărând cu aplomb schimbarea direcţiei economice.

Ea a declarat atunci că premierul Truss ”nu se ascunde sub birou”.

Ipoteza unui tandem Mordaunt-Sunak a apărut recent.

O mare revenire a fostului premier BORIS JOHNSON este un scenariu care circulă în presa conservatoare încă din vară.

”BoJo” ar reveni, ca o pasăre phoenix, şi s-ar impune ca un recurs evident, potrivit acestui scenariu.

În baza triumfului la urne de la sfârşitul lui 2019, care le-a adus conservatorilor o majoritate fără precedent de pe vremea lui Margaret Thatcher, în anii '80 -, acest erou al Brexitului este împiedicat însă de obstacole importante.

Plecarea sa de la putere - forţată de către o succesiune de scandaluri, inclusiv al petrecerilor cu alcool de la Downing Street care au încălcat restricţiile anti-covid, nu este suficient de îndepărtat şi îi atribuie o parte din vina haosului actual.

În contextul în care a trecut la o activitate foarte bine plătită de vorbitor în întreaga lume, rămâne de văzut dacă Johnson, în vârstă de 58 de ani, este pregătit să reia frâiele Partidului Conservator, cu doi ani înaintea unor alegeri legislative în care sondajele anunţă o victorie zdrobitoare a Partidului Laburist, aflat în opoziţie.

Unul dintre favoriţii ultimei campanii la şefia partidului, BEN WALLACE, ministru al Apărării, care a ales să nu candideze atunci pentru a se consacra securităţii Regatului Unit, a reapărut în ultimele zile ca o posibilă fugură care să reunească partidul.

Ben Wallace, în vârstă de 52 de ani, a părut să îndepărteze însă acest scenariu.

El a dat asigurări marţi, în cotidianul Times, că vrea să rămână la Ministerul britanic al Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.