Noul prim-ministru canadian Mark Carney se deplasează luni la Paris şi Londra pentru a căuta alianţe, în contextul în care se confruntă cu atacurile preşedintelui american Donald Trump la adresa suveranităţii şi economiei Canadei, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Carney face în mod intenţionat prima sa deplasare în străinătate în capitalele celor două ţări care au modelat existenţa timpurie a Canadei.

La ceremonia de depunere a jurământului de vineri, Carney a menţionat că ţara a fost construită pe temelia a trei popoare, francez, englez şi indigen, şi a afirmat că Canada este fundamental diferită de America şi că „niciodată, niciodată, în niciun fel sau formă, nu va face parte din Statele Unite”.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

„Factorul Trump este motivul călătoriei. Factorul Trump domină orice altceva cu care Carney trebuie să se ocupe”, a declarat Nelson Wiseman, profesor emerit la Universitatea din Toronto.

Carney, un fost bancher care a împlinit duminică 60 de ani, se va întâlni luni cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris, iar mai târziu se va deplasa la Londra pentru a se întâlni cu premierul britanic Keir Starmer, într-un efort de a diversifica comerţul şi poate de a coordona un răspuns la tarifele lui Trump.

De asemenea, el se va întâlni cu regele Charles al III-lea, şeful statului canadian. Călătoria în Anglia este un fel de întoarcere acasă, deoarece Carney este un fost guvernator al Băncii Angliei, primul non-cetăţean care a fost numit în această funcţie în istoria de peste 300 de ani a băncii.

Carney călătoreşte apoi la marginea Arcticii canadiene pentru a „reafirma securitatea şi suveranitatea arctică a Canadei”, înainte de a se întoarce la Ottawa, unde se aşteaptă să convoace alegeri în câteva zile.

Carney a declarat că este gata să se întâlnească cu Trump dacă acesta arată respect pentru suveranitatea canadiană. El a spus că nu intenţionează să viziteze Washingtonul în acest moment, dar speră să aibă o convorbire telefonică cu preşedintele în curând.

Tarifele vamale de 25% şi discuţiile lui Trump privind transformarea Canadei în al 51-lea stat american au înfuriat canadienii, iar mulţi evită să cumpere produse americane atunci când pot.

Guvernul Carney revizuieşte achiziţia de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA în lumina războiului comercial al lui Trump.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.