Noul judecător militar care prezidează procesul atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, în centrul militar de detenţie din baza americană Guantanamo Bay, în Cuba, colonelul Matthew McCall, anunţă că nu va grăbi finalizarea procedurii, dar că vrea o ”mişcare” după nouă ani de audieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colonelul Matthew McCall a anunţat în instanţă, în baza americană de la Guantanamo, că nu-i va împiedica pe avocaţii lui Khalid Sheikh Mohammed şi celorlalţi patru acuzaţi să pledeze că drepturile acuzaţilor nu au fost respectate, din cauză că au fost torturaţi de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA).

Cu doar câteva zile înaintea marcării a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie, comise de Al-Qaida, el le-a spus avocaţilor, acuzaţilor şi familiilor victimelor că ”acest dosar este în curs într-adevăr de mult timp”.

”Nu resimt vreo presiune să merg la proces”, a declarat el, după ce apărarea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un posibil amestec politic.

Însă ”mi-ar plăcea să văd o mişcare”, a adăugat el.

Cea de a doua zi de audieri, după o întrerupere de 18 luni, din cauza pandemiei covid-19, s-a concentrat asupra prejudecăţilor judecătorului însuşi.

Gary Sowards, unul dintre avocaţii lui Khalid Sheikh Mohammed, l-a interogat pe Matthew McCall cu privire la reacţia pe care a avut-o la 11 septembrie 2001, despre experienţa sa în trecerea în revistă a dosarelor deţinuţilor din Irak şi despre opinia pe care o are despre probleme legate de procesul celor cinci bărbaţi.

”Acesta este un proces politic”, a declarat Gary Sowards, acuzând statul american de faptul că şi-a folosit mijloacele pentru a muşamaliza torturarea acuzaţilor în instalaţii secrete ale CIA, înainte de a-i aduce la Guantanamo.

”Consecinţele torturii ssunt prezente în continuare”, a subliniat el.

”Atuul lor major este securitatea naţională şi secretele de stat”, a denunţat el, referinsu-se la procurorii militari.

Khalid Sheikh Mohammed, Ammar al-Baluchi, Walid bin Attash, Ramzi bin al-Shibh şi Mustafa al-Hawsawi erau prezenţi în sală.

Ei sunt acuzaţi de terorism şi de uciderea a 2.976 de persoane în atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Judecătorul a declarat că, în calitate de avocat militar, a trecut în revistă dosarele deţinuţilor din Irak, în anii 2000, înainte ca acestea să fie predate sistemului judiciar irakian.

Majoritatea acuzaţilor nu erau vinovaţi de infracţiuni grave şi meritau să fie eliberaţi, consideră el.

Însă colonelul a declarat că nu este responsabil în privinţa acelora dintre aceşti acuzaţi care au fost trimişi la moarte de către irakieni şi a celor care au fost menţinuţi în închisoare, în pofida lipsei unor probe împotriva lor.

Judecătorul militar a anunţat, de asemenea, că pedeapsa cu moartea este ”o opţiune valabilă” în dosarul 9/11.

Matthew McCall vrea să petreacă restul săptămânii în reuniuni cu acuzarea şi apărarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.