Noul coronavirus era prezent în apele uzate la Milano şi Torino, în nordul Italiei, încă din decembrie 2019 - cu două luni înainte să se înregistreze oficial primul bolnav în ţară -, arată un studiu al Institutului italian Superior al Sănătăţii (ISS), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Studiul a examinat 40 de eşantioane de ape uzate prelevate din octombrie 2019 în februarie 2020.

Rezultatele - confirmate de către două laboratoare care folosesc metode diferite - au confirmat prezenţa acidului ribonucleic (ARN), un element esenţial al unui virus, al SARS-Cov-2 în eşantioanlee prelevate la Milano şi la Torinp la 18 decembrie 2019”, se arată într-un comunicat transmis vineri AFP de către ISS, un institut de referinţă.

Urme identice au fost găsite de asemenea în apele uzate la Bologna (centru-nord) la 29 ianuarie 2020, în contextul în care primul caz oficial de contractare a noului coronavirs în Italia a fost demnalat la 20 februarie, în orăşelul Codogno, situat în apropiere de Milano.

ISS precizează, de asemenea, că eşantioane din octombrie şi noiembrie 2019 nu au prezentat urme de coronavirus în apele uzate.

”Această cercetare poate ajuta la înţelegerea începutului circulaţiei virusului în Italia şi furnizează informaţii coerente raportat” la alte analize efectuate în Franţa asupra unor eşantioane de la pacienţi spitalizaţi care au identificat un caz pozitiv de SARS-Cov-2 (...) din decembrie 2019”, se precizează în comunicatul ISS.

Institutul citează, de asemenea, un studiu spaniol care a identificat ARN-ul acestui virus în ape uzate la Barcelona, către jumătatea lui ianuarie, ”cu aproximativ 40 de zile înainte de notificarea primului caz autohton” în Spania.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.