China a publicat vineri genomul coronavirusului descoperit într-un recent focar de infecţie din Beijing - care ar prezenta asemnări cu tulpina europeană - şi a raportat 25 de noi contaminări la Beijing, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locuitorii Beijingului au revenit la o viaţă aproape normală, după două luni fără contaminări. Însă o reapariţie a epidemiei, începând de săptămâna trecută, a antrenat o izolare a unor cartiere şi depistarea a zeci de mii de locuitori ai capitalei chineze.

Piaţa angro Xinfadi, principalul loc de aprovizionare cu fructe şi legume din Beijing, este suspectată de faptul că este sursa acestor noi contaminări. Virusul a fost descoperit pe planşe pe care se taie somon importat.

Autorităţile au publicat în noaptea de joi spre vineri noi informaţii despre reapariţia epidemiei şi au împărtăşit genomul virusului cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi oameni de ştiinţă străini.

”Potrivit rezultatelor preliminare ale epidemiologiei genomice, acest virus ar veni din Europa”, a declarat un funcţionar de rang înalt de la Centrul chinez de control şi prevenire a bolilor, Zhang Yong.

”Însă este diferit de (tulpina) virusului care circulă în prezent în Europa. El este mai vechi”, a precizat el într-un articol publicat de Comisia naţională chineză de luptă împotriva corupţiei.

El apreciază că ar putea fi vorba despre o versiune care a circulat pe continentul european în urmă cu mai multe săptămâni sau luni.

Zhang Yong evocă mai multe ipoteze - virusul ar fi putut fi adus din Europa prin alimente congelate sau se afla de mult timp în piaţa din Xinfadi, unde ar fi profitat de umiditate şi de întuneric pentru a supravieţui, de unde asemănarea acestuia cu tulpini mai vechi.

”Este posibil ca virusul care provoacă azi o epidemie la Beijing să fi călătorit de la Wuhan până în Europa şi să fi revenit acum în China”, apreciază Ben Cowling, un profesor la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea din Hong Kong.

În total, Beijingul înregistează 183 de bolnavi de covid-19 din cauza noului focar de epidemie, potrivit unor date oficiale.

China continuă să interzică intrarea pe teritoriul său a unor străini şi şi-a redus foarte puternic numărul legăturilor aeriene internaţionale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ţară se înregistrează 293 de bolnavi de covid-19 - cel mai mic nivel de la începutul lui mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.