Ciocniri violente au izbucnit, joi, în apropierea Parlamentului neo-zeelandez de la Wellington, între Poliţie şi manifestanţi anti-vaccin contra Covid-19, adunaţi de trei zile aici şi din care mai mult de 50 au fost arestaţi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele de ordine au intervenit pentru a dispersa această adunare şi în special pentru a demonta tabăra improvizată instalată în apropiere de Parlament. În timp ce militanţii cântau haka maori, strigând „Păstraţi-vă poziţiile” contra înaintării poliţiştilor.  

Aceştia din urmă, care i-au avertizat pe cei 150 de manifestanţi că riscă să fie arestaţi dacă nu pleacă, au primit pumni şi lovituri în timp ce erau insultaţi cu slogane precum „Asta nu e democraţie”, „Ruşine” sau „Renunţaţi la obligaţie”. 

Această adunare începută marţi a fost un răspuns la „Convoiul libertăţii” iniţiat la sfârşitul lui ianuarie de transportatorii canadieni care au denunţat obligativitatea vaccinării pentru a traversa frontiera cu Statele Unite. Plecaţi din Vancouver, ei blochează de o săptămână capitala Ottawa şi au inspirat mobilizări similare în alte ţări. 

În Noua Zeelandă, sute de rulote şi camioane au blocat marţi cartierul Parlamentului la Wellington. Majoritatea au plecat după 24 de ore, dar nucleul dur a rămas, determinat să rămână aici „cât timp este necesar”. 

Vice-premierul Grant Robertson a anunţat că răbdarea locuitorilor în privinţa perturbărilor cauzate de această mobilizare s-a terminat şi că poliţia trebuie să intervină. 

„Străzile oraşului sunt blocate, activităţile magazinelor şi întreprinderilor au fost închise, oamenii se simt ameninţaţi şi intimidaţi de unii manifestanţi”, a indicat el la Radio New Zeeland. 

Locuitorii capitalei s-au plâns că au fost luati la întrebări pentru că purtau o mască de protecţie şi mai multe magazine din apropierea Parlamentului au fost nevoite să închidă pentru că angajaţii cereau verificarea permiselor de sănătate. 

Primăria din Wellington a prevenit că agenţii săi vor începe să emită procese-verbale pentru vehiculele care blochează străzile în cadrul mobilizării anti-măsuri sanitare. 

„Poliţia recunoaşte dreptul oamenilor de a manifesta, dar asta trebuie să se facă într-o manieră în care să nu afecteze publicul pe nedrept”, a comentat Corrie Parnell, comandant al Poliţiei din Wellington.

Noua Zeelandă a introdus vaccinarea obligatorie contra Covid-19 pentru persoanele care lucrează în sectoarele de sănătate, menţinerea ordinii, educaţie şi apărare. Cei care refuzau riscau concedierea. O dovadă a vaccinării este necesară în restaurante, la evenimente sportive şi serviciul religios. 

Potrivit prim-ministrului Jacinda Ardern, „96% din neo-zeelandezi s-au vaccinat”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.