Noua Zeelandă a votat pentru legalizarea eutanasiei, iar susţinătorii campaniei au numit rezultatul referendumului „o victorie a compasiunii şi generozităţii”, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele preliminare ale referendumului arată că 65,2% dintre votanţi au susţinut ca End of Life Choice Act 2019 să intre în vigoare ca nouă lege. Ea va premite bolnavilor în fază terminală, care au mai puţin de şase luni de viaţă şi care au capacitate de decizie, să aleagă sinuciderea dacă medicii o aprobă.

Din punct de vedere al oponenţilor, legii îi lipsesc măsuri de siguranţă adecvate.

Rezultatele anunţate vineri nu inclus aproximativ 480.000 de voturi speciale, între care cele exprimate peste hotare, astfel că rezultatul final va fi confirmat până pe 6 noiembrie. Este aşteptat ca decizia să rămâne neschimbată.

Legea ar urma să intre în vigoare în noiembrie 2021.

Noua Zeelandă se va alătura astfel unui mic număr de ţări în care eutanasierea este permisă.

Referendumul a fost organizat împreună cu alegerile generale. Separat, neozeelandezii au respins cu 53,1% propunerea de a legaliza utilizarea de canabis în scop recreaţional.

End of Life Choice Act a fost aprobată de Parlament în 2019, după mai mulţi ani de dezbateri. Ea a fost apoi supusă referendumului, urmând să intre în vigoare doar dacă peste 50% dintre votanţi o aleg.

Potrivit textului, o persoană nu poate fi eligibilă pentru sinucidere asistată pe baza faptului că are o vârstă avansată, o boală mintală sau un handicap.

Legea autorizează un medic sau asistent să prescrie sau să administreze o doză medicală letală care să fie luată sub supraveghere, dacă toate condiţiile sunt întrunite.

Eutanasia este legală în Belgia, Canada, Columbia, Luxembourg, Olanda, în timp ce în Elveţia este permisă sinuciderea asistată. În câteva state din SUA şi statul Victoria din Australia este, de asemenea, permisă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.