Vicepremierul şi totodată ministrul italian de Interne Matteo Salvini (extremă dreapta) a semnat o nouă directivă împotriva organizaţiilor nonguvernamentale (ONG) care salvează migranţi în largul Libiei, vizând în special nava italiană Mare Jonio, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Simplă propagandă”, i-a replicat marţi colectivul Mediterranea (stânga şi extremă stânga), care închiriază Mare Jonio. Nava, care a pornit din nou în misiune duminică, se îndrepta către zona de salvare în largul Libiei.

Însă Ministerul de Interne a evocat marţi ameninţarea a ”sute de terorişti islamici” care profită de haosul din Libia pentru a pleca pe mare şi faptul că ”chiar fără o concertare sau complicitate”, traficanţii ”exploatează” prezenţa navelor umanitare în largul Libiei.

Astfel directiva obligă navele private - şi anume Mare Jonio, singura între navele ONG-urilor care intervine de anul trecut sub pavilion italian - să ”respecte prerogativele de coordonare a autorităţilor străine” însărcinate cu salvarea.

”Noi sperăm ca decretul să nu se refere la autoritatea libiană”, a răspuns Mediterranea. ”Ar fi vorba despre o incitare la crimă. Era deja un delict să duci în Libia persoane salvate anterior, astăzi, cu răboiul în curs, este pur şi simplu criminal”.

Mare Jonio a salvat, în martie, 49 de migranţi în largul Libiei, refuzând să aştepte o vedetă aparţinând Pazei de Coastă libiene care se afla în apropiere, şi i-a condus către Italia, pe Insula Lampedusa. unde a fost plasată sub sechestru în cadrul unei anchete cu privire la acordarea de ajutor în imigraţia clandestină.

Justiţia a ridicat, o săptămână mai tâziu, sechestrul, iar nava a putut să plece.

În contextul în care autorităţile italiene se tem că luptele armate în curs în Libia pot determina mii de africani şi libieni să plece pe mare, Matteo Salvini a repetat, în ultimele zile, că nimeni nu va fi autorizat să debarce în Italia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.