Grupuri mici de militanţi anticapitalism din gruparea Black Bloc s-au bătut sâmbătă cu forţele de ordine la un marş organizat la finalul summitului G20, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După o noapte de violenţe, în care anarhiştii au jefuit magazine, au incendiat maşini şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine, centrul oraşului a fost blocat sâmbătă, iar magazinele de lux de-a lungul străzilor principale au fost apărate de gardieni.

Peste 50.000 de oameni s-au strâns la mitingul "G20 – nu bine-venit” în oraşul-port. La un moment dat, un grup de 120 de persoane, unii mascaţi, au atacat poliţiştii cu bâte, înainte de a fugi. Forţele de ordine au ripostat cu tunuri cu apă.

În jurul orei locale 16.30 (17.30 ora României), protestatarii s-au dispersat.

Cancelarul Angela Merkel, gazda summitului G20, s-a întâlnit în cursul serii de sâmbătă cu oamenii legii pentru a le mulţumi şi a condamna violenţele şi a subliniat că majoritatea protestatarilor au fost paşnici.

"Condamn în termenii cei mai fermi violenţa extremă şi brutalitatea cu care s-a confruntat în mod repetat poliţia”, a adăugat el

În condiţiile în care mai are două luni până la alegeri, cancelarul Angela Merkel a sperat să consolideze rolul de lider mondial al Germaniei demostrând angajamentul său ferm în favoarea libertăţii de exprimare şi de reuniune organizând summitul în centrul unui oraş cunoscut pentru tradiţia sa radicală.

Participanţii G20 au mărturisit că nu au văzut niciodată manifestaţii atât de aproape de un summit şi au salutat eforturile poliţiştilor de a le asigura securitatea, sugerând că pariul lui Merkel a ieşit.

Aproximativ 200 de ofiţeri au fost răniţi în cele două zile de proteste din oraş, iar forţele de ordine au arestat 19 oameni şi au reţinut câteva zeci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.