Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi că Uniunea Europeană a făcut ”tot ceea ce a putut” pentru a asigura o plecare ordonată a Regatului Unit, în contextul în care UE rămâne suspendată de ratificarea părţii britanice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi regreta întotdeauna decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, însă cel puţin ne putem privi în faţă şi spune că am făcut tot ceea ce am putut pentru a ne asigura ca această plecare să fie ordonată”, a declarat el în Parlamentul European (PE), la Strasbourg.

Preşedintele CE a susţinut voinţa hemiciclului, reafirmată de către liderii grupurilor politice, luni seara, de a ratifica acordul retragerii Regatului Unit din UE după ratificarea acestuia în Parlamentul britanic.

”Mai întâi Londra, apoi Bruxelles şi Strasbourg!”, a lansat el, ceea ce i-a adus o salvă de aplauze din partea eurodeputaţilor.

La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, de asemenea prezent pentru a prezenta un bilanţ al summitului european de joi şi vineri, a evocat o ”situaţie complexă în urma evenimentelor din acest weekend în Regatul Unit şi cererii britanice a unei prelingiri a procedurii în baza Articolului 50” care prevede procedura retragerii.

”Mă consult cu liderii (Celor 27) cu privire la modul în care să reacţionăm şi voi decide în zilele următoare”, a anunţat el.

Această reacţie va depinde ”de ceea ce va decide Parlamentul britanic sau nu va decide”, a adăugat el, îndemnând ”să fim pregătiţi pentru toate scenariile”.

Jean-Claude Juncker a dat asigurări că CE a lucrat ”fără încetare pentru a negocia şi renegocia un acord”.

”M-a durut să petrec atât timp în acest mandat ocupându-mă de Brexit, când nu mă gândeam la altceva decât la felul în care Uniunea poate fi mai bună pentru cetăţenii săi”, şi-a exprimat el regretul, evocând ”timp irosit, energie irosită”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.