Deputaţii israelieni şi-au dat miercuri acordul preliminar în vederea dizolvării Parlamentului şi convocării unor noi alegeri în martie, al treilea scrutin în mai puţin de un an, care se anunţă un nou duel între premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii israelieni au în mod teoretic termen până miercuri la ora locală 23.59 (şi ora României) să le ofere o majoritate nesperată celor doi rivali, aflaţi cot la cot în alegerile din aprilie, iar apoi în septembrie şi incapabili să unească 61 dintre cei 120 de membri ai Parlamentului. În lipsa unui acord, acest hemiciclu urmează să dispară la miezul nopţii de miercuri spre joi.

Miercuri dimineaţa un comitet parlamentar a propus precipitarea lucrurilor şi reunirea deputaţilor pentru a vota în mod direct dizolvarea Knessetului (Parlament) în vederea convocării unor noi alegeri la 2 martie.

Deputaţii s-au reunit ulterior şi au adoptat într-un prim vot preliminar dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor la această dată, înaintea sărbătorii evreieşti Purim.

Acest proiect urmează să fie supus altor voturi miercuri, însă reduce şansele unui acord de ultim moment în vederea formăriii unui guvern de uniune, în contextul în care Netanyahu şi Gantz au fost incapabili să se înţeleagă să împartă puterea.

Dosare judiciare se află în centrul acestui diferend. Cel mai longeviv premier din istoria Israelului - 13 ani, dintre care utimul deceniu neîntrerupt - Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, a fost inculpat în noiembrie de corupţie,abuz de putere şi fraude într-o serie de dosare.

Unii dintre apropiaţii săi, inclusiv avocatul său, urmează, de asemenea, să fie inculpaţi cu privire la spălare de bani în dosarul achziţionării de submarine de la societatea germană ThyssenKrupp.

LOVITURĂ DE POKER?

Netanyahu ar vrea să conducă în calitate de premier un eventual guvern, cu speranţa de a obţine o imunitate judiciară, ceea ce Gantz refuză, apreciind că este necesar ca rivalul său să-şi rezolve problemele cu justiţia înainte să fie premier.

Între cei doi rivali se află naţionalistul Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii Israel Beitenu, singura care rămâne nealiniată şi a cărei susţinere le este suficientă lui Netanyahu şi Gantz să obţină o majoritate şi să evite noi alegeri.

”O valoare-cheie pentru mine este prietenia. Este un lucru care vă este total străin”, a comentat Lieberman, adresândui-se lui Netanyahu, căruia i-a fost odinioară apropiat.

În pofida acestei critici, ”balamaua” Lieberman nu şi-a jucat atuul în ultimele luni, împingând astfel Israelul în noi alegeri, spre marea dezamăgire a unei părţi a populaţiei şi a unei părţi a presei, care ironizează deja pe tema celui de-al patrulea scrutin.

În cazul unui nou scrutin, ultimele sondaje, difuzate săptămâna aceasta de postul Kan, plasează partidele Likud al lui Netanyahu şi Kahol Lavan (”Albastru-Alb”, culorile steagului israelian) al lui Gantz cot la cot.

ALEGERI PRIMARE ÎN LIKUD?

Confruntat cu o contestare în propria tabără, condusă de către deputatul Gideon Saar, Benjamin Netanyahu a deschis uşa unor alegeri primare în vederea desemnării şefului Likudului, dând asigurări că va obţine victoria într-un asemenea scrutin intern.

Netanyahu a subliniat, încercând să-şi atragă susţinători, importanţa, în opinia sa, a continuării proiectului său de anexare a unei porţiuni strategice din Cisiordania, un teritoriu ocupat, şi parafării unui tratat al Apărării comune cu Statele Unite.

Netanyahu este un apropiat notoriu al preşedintelui Donald Trump, care a recunoscut suveranitatea israeliană în Platoul Golan, a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, iar recent a apreciat că toate coloniile israeliene din Cisiordania nu sunt contrare dreptului internaţional.

Astfel, Netanyahu afirmă că el ar fi singurul, prin relaţiile sale cu administraţia Trump, în măsură să facă dosare sensibile să avanseze.

La rândul său, partidul lui Benny Gantz a aprobat viitoarea candidatură a fostului militar în postul de premier.

Statutul formaţiunii prevede o alternanţă cu asociatul său Yair Lapid drept cap de afiş în alegeri. Însă Lapid a declarat luni în faţa deputaţilor ”albsatru-albi” că-i lasă locul lui Gantz în acest viitor ”remake”.

”Importantă nu este nici rotaţia, nici scaunul, ci războiul de eliberare, în vederea eliberării ţării de corupţie”, a declarat el, dând tonul confruntării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.