Nikolai Patruşev, fost director al serviciilor de securitate şi unul dintre principalii aliaţi ai lui Vladimir Putin, a declarat luni că Statele Unite şi Marea Britanie au vrut să ducă spre piste false atunci când au sugerat că un grup pro-ucrainean a aruncat în aer anul trecut gazoductele Nord Stream de pe fundul Mării Baltice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, The New York Times a relatat că informaţiile analizate de oficialii americani sugerează că un grup pro-Ucraina - probabil format din ucraineni sau ruşi - a atacat conductele subacvatice, în septembrie.

Influentul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, pune însă la îndoială această ipoteză şi nu crede că un astfel de grup ar avea capacitatea de a efectua un act de sabotaj atât de temerar asupra unuia dintre cele mai importante coridoare energetice ale Rusiei către Europa.

"În încercarea de a ascunde adevăraţii oameni din spatele crimei, presa anglo-saxonă pro-guvernamentală - la ordin de sus - a desemnat un vinovat: un grup de terorişti ucraineni", a declarat Patruşev pentru ziarul Argumenti i Fakti.

Rusia, a declarat Patruşev, încă nu ştie cu certitudine cine se află în spatele atacului, deoarece nu a fost inclusă într-o anchetă privind exploziile.

"Dacă ziarele susţin cu zel că sabotajul a fost comis de un grup de terorişti ucraineni, atunci este necesar să ne întrebăm dacă există într-adevăr un astfel de grup şi dacă acesta este capabil să realizeze acest lucru", a spus el. Statele Unite şi Marea Britanie, în schimb, susţine Patruşev, au capacităţile necesare pentru a arunca în aer o astfel de conductă.

Ambele ţări au negat cu tărie că ar fi în spatele unui asemenea atac.

În calitatea sa de fost spion sovietic care îl cunoaşte pe Putin încă din anii 1970, Patruşev este considerat de diplomaţi ca fiind una dintre persoanele cu influenţă majoră asupra lui Putin, care, la rândul lui, i-a acuzat pe "anglo-saxoni" de sabotarea Nord Stream în ceea ce el a numit un atac terorist.

O scădere bruscă a presiunii pe ambele conducte Nord Stream a fost înregistrată la 26 septembrie, iar seismologii au detectat explozii. Anchetatorii suedezi şi danezi nu au stabilit încă cine a fost responsabil pentru actul de sabotaj.

În februarie, într-un articol publicat pe blog, jurnalistul american de investigaţii Seymour Hersh, laureat al premiului Pulitzer, a citat o sursă neidentificată care a declarat că scafandrii marinei americane au distrus conductele cu explozibili, la ordinul preşedintelui Joe Biden. Casa Albă a respins articolul lui Hersh ca fiind "complet fals şi complet fictiv", iar Norvegia a declarat că acuzaţiile sunt "un nonsens".

Conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au o capacitate anuală comună de 110 miliarde de metri cubi - mai mult de jumătate din volumul normal al exporturilor de gaze ruseşti. Secţiuni ale conductelor lungi de 1.224 km, care se întind din Rusia până în Germania, se află la o adâncime de aproximativ 80-110 metri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.