Regimul militar din Niger a declarat că este deschis soluţionării crizei pe cale diplomatică, a anunţat duminică şeful unei delegaţii de clerici nigerieni, la o zi după vizita la Niamey, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Abdourahamane Tiani, liderul puciştilor, "a declarat că uşa sa este deschisă pentru a explora calea diplomaţiei şi a păcii în vederea rezolvării" crizei, a precizat într-un comunicat şeicul Bala Lau, şeful acestei misiuni de mediere, care s-a desfăşurat cu acordul preşedintelui Nigeriei, Bola Tinubu (de asemenea, actualul preşedinte al Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest).

Scuze către ECOWAS

Potrivit aceluiaşi comunicat, în timpul întâlnirii lor, generalul Tiani "şi-a cerut, de asemenea, scuze pentru că nu a acordat atenţia necesară echipei trimise de preşedintele Tinubu şi conduse de fostul şef de stat, generalul Abdulsalami Abubakar". La 3 august, o delegaţie a blocului regional ECOWAS condusă de generalul Abubakar a aterizat la Niamey, dar a plecat după doar câteva ore fără a se fi putut întâlni cu noul om forte al ţării, generalul Tiani.

Marţea trecută, o altă delegaţie, de data aceasta formată din trimişi ai ECOWAS, ai Uniunii Africane (UA) şi ai ONU, nu s-a putut deplasa la Niamey, regimul invocând motive de securitate. Potrivit comunicatului emis de mediatorii religioşi, generalul Tiani a declarat că este "dureros" pentru autorii loviturii de stat că liderii CEDEAO "nu au ascultat versiunea lor înainte de a da un ultimatum".

La 30 iulie, la patru zile după lovitura de stat, liderii ECOWAS au decis să impună sancţiuni financiare Nigerului şi au dat armatei un ultimatum de şapte zile pentru a restabili ordinea constituţională, ameninţând cu o posibilă utilizare a forţei ca ultimă soluţie. În cadrul unui nou summit, joia trecută, liderii şi-au reafirmat preferinţa pentru căile diplomatice în vederea restabilirii preşedintelui Mohamed Bazoum în funcţie, ordonând totodată mobilizarea şi desfăşurarea "forţei de rezervă" a ECOWAS.

Potrivit generalului Tiani, citat în comunicatul mediatorilor religioşi, armata l-a înlăturat pe preşedintele Bazoum "din cauza unei ameninţări iminente care ar fi afectat nu numai Republica Niger, ci şi Nigeria". La două zile după lovitura de stat, generalul Tiani a justificat acţiunea armatei prin "deteriorarea situaţiei de securitate" în această ţară, afectată de violenţele grupărilor jihadiste.

Potrivit comunicatului de presă al mediatorilor religioşi, aceştia urmează să se întâlnească cu preşedintele Bola Tinubu pentru a-i prezenta un raport cu privire la conţinutul discuţiilor lor.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.