Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a preluat controlul asupra ultimei instituţii pe care regimul său nu o controla - Parlamentul -, în alegerile legislative de duminică, marcate de un absenteism foarte puternic şi respinse pe plan internaţional, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia care-l susţine pe Maduro - Marele Pol Patrioric - a obţinut 67,7% din cele 5,2 milioane de voturi exprimate, a anunţat luni preşedinta Consiliului Naţional Electoral (CNE) Indira Alfonzo.

Fracţiunea din opoziţie care a participat la scrutin a obţinut 18% din voturi, a anunţat ea.

Liderul opoziţiei Juan Guaido - care consideră ilegitimă puterea lui Nicolas Maduro - a îndemnat la boicotarea alegerilor.

Preşedinta CNE nu a precizat care este repartizarea celor 277 de mandate supuse votului celor 20 de milioane de alegători înscrişi.

Absenteismul s-a ridicat la 69%, iar apelul principalelor partide de opoziţie de a rămâne acasă a fost urmat masiv.

O IMPOSTURĂ ŞI O MASCARADĂ”

Liderul opoziţiei Juan Guaido - care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei şi care este susţinut de peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte - consideră că ”respingerea de către majoritatea poporuluivenezuelean a fost evidentă. Venezuela i-a întors spatele lui Maduro şi fraudei sale”.

În alegerile legislative din 2015, în care opoziţia a pus cappăt unei perioade de 15 ani de hegemonie chavistă în Parlamentul unicameral, prezenţa la vot a fost de 71% (66.45% în 2010).

”Ceea ce se întâmplă acum în Venezuela este o impostură şi o mascaradă, nu alegeri”, denunţa duminică pe Twitter secretarul de Stat american Mike Pompeo.

”Rezultatele anunţate de către regimul ilegitim al lui Nicolas Maduro nu vor reflecta voinţa poporului venezuelean”, sublinia el.

NERECUNOAŞTERE INTERNAŢIONALĂ

”Un zombi a vorbit!”, i-a replicat ministrul venezuelean de Externe Jorge Arreaza.

”Să sperăm că în curând va reveni diplomaţia la Departamentul de Stat şi la Casa Albă”, a adăugat el, evocând astfel înfrângerea în alegeri a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump.

În afară de Washington, Organizaţia Statelor Americane (OEA) a anunţat duminică faptul că nu recunoaşte validitatea acestor alegeri, la a căror amânare Uniunea Europeană (UE) a îndemnat fără succes şi pe care le-a catalogat nici ”transparente” şi nici ”credibile”.

Canada, Columbia, Costa Rica şi Panama au anunţat duminică faptul că nurecunosc rezultatul acestor alegeri.

În afară de cele din cartiere din Caracas în mod deschis chaviste, secţiile de votare au rămas pustii toată ziua.

În ţară, cozile la benzinărie erau mai mari decât cele de la vot, reflectând criza cu care se confruntă fostul prim producător de petrol din America Latină.

SANCŢIUNI ECONOMICE DURE

Venezuela este dur afectată de sancţiuni economice americane vizând să-l răstoarne de la putere pe succesorul lui Hugo Chavez (1999-2013), inclusiv un embargo petrolier impus în aprilie 2019, care antrenează penurii de carburant.

Asfixiată de o inflaţie galopantă (de peste 4.000% pe an), paralizată de cozi interminabile la benzinării, obosită de o lipsă de aprovizionare cu apă şi cu gaze naturale şi sătulă de întreruperi brutale ale curentului, Venezuela suferă.

Juan Guaido, preşeidntele Parlamentului din 2015, îndeamnă însă la ”amplificarea” acestor sancţiuni.

O consultare populară începe luni, pe care el contează să-şi prelungească mandatul după ce acesta se încheie, la 5 ianuarie.

Nicolas Maduro a îndemnat opoziţia ”să abandineze calea extremistă” şi ”să ceară, pe o singură voce, ridicarea tuturor sancţiunilor noului Guvern din Statele Unite al lui Joe Biden”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.