O tabără instalată în iunie de manifestanţi împotriva inegalităţilor rasiale în faţa Primăriei New Yorkului a fost închisă, iar primarul democrat al oraşului a pus să se cureţe locul, din cauza presiunilor tot mai mari ale lui Donald Trump, care ameninţă să trimită agenţi federali care să restabilească ”ordinea”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia newyorkeză a intervenit împreună cu agenţi de salubritate şi avocaţi, miercuri, pentru a demonta corturi şi a goni aproximativ 50 de persoane care rămăseseră la faţa locului, fără ciocniri sau răniţi, a anunţat într-o conferinţă de presă şeful poliţiei, Dermot Shea.

Primarul democrat al New Yorkului Bill de Blasio, un apărtor înfocat al dreptului de a manifesta şi al mişcării împotriva inegalităţilor rasiale care a izbucnit după uciderea afroamericanului George Floyd la sfârşitul lui mai, a prezentat drept îndelung reflectată curăţarea locului, intitulat ”Occupy City Hall”, un omagiu adus ”Occupy Wall Street” din 2011 şi care a denunţat timp de luni de zile abuzurile capitalismului.

”În aceste ultime săptămâni, adunarea era tot mai mică, era tot mai puţin o manifestaţie şi tot mai mult o adunare a unor persoane fără adăpost”, a declarat primarul. ”Era timpul să acţionăm”.

După marile manifestaţii mobilizate de moartea George Floyd la New York, a crescut presiunea în vederea închiderii taberei şi opririi inscripţiilor graffiti pe care le-a generat pe mai multe clădiri municipale şi statui, în apropierea unor clădiri federale.

Donald Trump a ameninţat luni să trimită agenţi federali la New York şi în alte bastioane democrate, care să protejeze clădiri federale şi, mai larg, ”să restabilească ordinea”.

Aceste ameninţări au provocat un val de indignare în rândul democraţilor, care citează ca exemplu intervenţii controversate ale unor agenţi federali vizând manifestanţi la Portland (nord-vest) şi denunţă în recurgerea la ele o derivă ”autoritaristă”.

De Blasio a reiterat miercuri că New Yorkul va da guvernul federal în judecată dacă trimite agenţi federali în capitala economică americană.

Însă presiuni asupra municipalităţii exercită şi guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo.

Guvernatorul s-a declarat miercuri ”foarte tulburat” de creşterea criminalităţii la New York şi de alte semne de ”declin” al metropolei, care şi-a redus activitatea după ce a fost pusă greu la încercare de pandemia covid-19.

Andrew Cuomo a anunţat că a discutat cu preşedintele republican marţi, că i-a cerut să nu trimită agenţi federali la New York şi că i-a dat asigurări că va lua el însuţi măsuri dacă va fi necesar.

”Sunt îngrijorat, dar nu cât să declar o stare de urgenţă”, a declarat Cuomo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.