Ediţia internaţională a cotidianului The New York Times (NYT) nu va mai publica caricaturi politice, în urma unui scandal provocat în aprilie de o caricatură în care apar Benjamin Netanyahu şi Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NYT a anunţat luni că nu va mai publica desene cu caracter politic în ediţia sa internaţională, la aproape o lună de la polemica provocată de această caricatură considerată antisemită.

Cotidianul a anunţat că se gândea de un an să-şi ”alinieze” ediţia internaţională la cea publicată în Statele Unite, în care nu mai tipăreşte caricaturi politice de mulţi ani. El intenţionează să pună acest proiect în aplicare de la 1 iulie.

Publicarea, la sfârşitul lui aprilie, în ediţia internaţională, a unui desen în care sunt caricaturizaţi premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Donald Trump a provocat un scandal în comunitatea evreiască şi nu numai.

Şeful guvernului israelian este caricaturizat ca un câine-ghid, purtând o zgardă cu steaua lui David, ţinut în lesă de către locatarul Casei Albe, caricaturizat drept un orb ce poartă o kippa pe cap.

Cotidianul a prezentat scuze şi a mers mai departe, însă polemica nu a slăbit.

Directorul publicaţiei, A.G. Sulzberger a hotărât să lanseze o procedură disciplinară împotriva responsabilului ediţiei care a ales desenul caricaturistului Antonio Moreira Antunes. El a hotărât, de asemenea, să nu mai utilizeze caricaturi propuse de către o societate externă, de la care provenea caricatura controversată.

Unul dintre caricaturiştii-vedetă de la NYT, Patrick Chappatte, consideră că decizia anunţată luni este legată de acest scandal, scrie el pe site-ul său.

Acest colaborator de peste 20 de ani al cotidianului îşi exprimă regretul faţă de faptul că ”toţi aceşti ani de muncă rămân neîmpliniţi, din cauza unui singur desen, care nu este al meu şi care n-ar fi trebuit să fie publicat vreodată în cel mai bun ziar din lume”.

”În aceşti ultimi ani, unii dintre cei mai buni desenatori de presă din Statele Unite (...) şi-au pierdut locul de muncă din cauză că editorii lor i-au considerat prea crtici cu (Donald) Trump”, continuă el.

”Poate că ar trebui să ne îngrijorăm”, scrie el. ”Şi să ne răsculăm. Desenatorii de presă s-au născut odată cu democraţia, iar atunci când libertăţile sunt ameninţate şi ei sunt ameninţaţi”.

Responsabilul rubricii editoriale a New York Times James Bennet a anunţat pe Twitter că ziarul doreşte să continue să coopereze în viitor cu Patrick Chappatteşi cu Heng Kim Song, celălalt caricaturist-vedetă al publicaţiei, în alte formate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.