Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se va opune impunerii de sancţiuni împotriva oricăror unităţi militare israeliene pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului, după ce presa a relatat că Washingtonul plănuieşte o astfel de măsură, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Site-ul de ştiri Axios a relatat sâmbătă că Washingtonul plănuieşte să impună sancţiuni batalionului israelian Netzah Yehuda, care a acţionat în Cisiordania ocupată, deşi armata israeliană a declarat că nu are cunoştinţă de astfel de măsuri.

Vineri, Statele Unite au anunţat o serie de sancţiuni legate de coloniştii israelieni din Cisiordania, în cel mai recent semn al frustrării crescânde a SUA faţă de politicile lui Netanyahu, al cărui guvern de coaliţie se bazează pe formaţiunile de colonişti.

"Dacă are cineva impresia că poate impune sancţiuni unei unităţi a IDF (Forţele de Apărare Israeliene) - mă voi lupta cu toată puterea mea", a precizat Netanyahu într-un comunicat.

Ministrul israelian Benny Gantz a declarat, duminică, că a vorbit cu Antony Blinken şi l-a rugat să revină asupra acestei chestiuni.

Gantz a afirmat că orice astfel de sancţiune ar fi o greşeală, deoarece ar afecta legitimitatea Israelului pe timp de război şi că acestea sunt nejustificate, deoarece Israelul are un sistem judiciar independent şi o armată care respectă legea internaţională.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze dincolo de remarcile făcute vineri de secretarul de stat american Antony Blinken.

Blinken a declarat vineri că a făcut "constatări " în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora Israelul a încălcat un set de legi americane care interzic acordarea de asistenţă militară unor persoane sau unităţi ale forţelor de securitate care comit încălcări grave ale drepturilor omului.

La începutul acestei săptămâni, organizaţia de ştiri de investigaţie Pro Publica a relatat că un grup special al Departamentului de Stat, cunoscut sub numele de Forumul de verificare Israel Leahy, i-a recomandat lui Blinken, în urmă cu câteva luni, ca mai multe unităţi militare şi de poliţie israeliene să fie descalificate de la primirea ajutorului american, în urma unor acuzaţii de încălcare a drepturilor omului.

Incidentele care au făcut obiectul acuzaţiilor au avut loc în Cisiordania, în cea mai mare parte înainte de începerea războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza, la 7 octombrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.