Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va adresa "în curând" Congresului american, a anunţat joi seara liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, explicând că este vorba de o "expresie puternică de sprijin" în plin război în Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În această seară, am plăcerea de a anunţa că îl vom primi în curând pe premierul Netanyahu la Capitol Hill pentru o şedinţă comună a Congresului", a declarat preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor la o recepţie la Ambasada israeliană din Washington.

"Va fi o demonstraţie oportună şi, cred, foarte puternică de sprijin pentru guvernul israelian într-un moment în care are cea mai mare nevoie de el", a adăugat liderul republican.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Această invitaţie, adresată premierului israelian de opozanţii republicani ai preşedintelui Joe Biden, vine după un dublu eşec suferit de Israel în această săptămână: recunoaşterea de către trei ţări europene a statului Palestina şi decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, de a cere mandate de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu şi a liderilor Hamas pentru presupuse "crime împotriva umanităţii".

De asemenea, această decizie intervine într-un moment în care preşedintele american şi-a declarat public opoziţia faţă de o ofensivă terestră de amploare la Rafah, unde sunt blocaţi peste un milion de civili, şi a ameninţat că va opri anumite livrări de arme către Israel dacă avertismentul său nu va fi luat în considerare. Această decizie a stârnit critici la Washington din partea adversarilor săi republicani, care l-au acuzat că abandonează Israelul.

Nu a fost propusă nicio dată pentru vizita premierului israelian la Washington, iar invitaţia nu a fost încă acceptată.

În martie, liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a provocat un scandal atunci când a declarat într-un discurs în plenul camerei că guvernul de coaliţie "condus de Netanyahu nu mai corespunde nevoilor Israelului după 7 octombrie", data la care a început războiul cu mişcarea palestiniană Hamas, şi a cerut organizarea de noi alegeri în Israel.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.