Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că ar fi dispus să ia în considerare posibilitatea de a servi ca mediator între Rusia şi Ucraina, dacă ambele ţări beligerante şi Statele Unite i-ar cere acest lucru, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă mi se va cere de către toate părţile relevante, cu siguranţă voi lua în considerare acest lucru, dar nu forţez o implicare", a declarat Netanyahu într-un interviu acordat CNN. El a adăugat că ar trebui să fie "momentul potrivit şi circumstanţele potrivite".

Aliat apropiat al Israelului, Washingtonul, ar trebui, de asemenea, să îi ceară acest lucru, deoarece "nu poţi avea prea mulţi bucătari în bucătărie", a adăugat el.

Netanyahu a dezvăluit că i s-a cerut să fie mediator la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, dar a refuzat, pentru că era liderul opoziţiei din Israel la acea vreme, nu prim-ministru. "Am o regulă: câte un prim-ministru pe rând", a spus el.

Netanyahu nu a vrut să spună cine i-a cerut să îndeplinească acest rol, dar a precizat că solicitarea a fost "neoficială".

Ucraina i-a cerut predecesorului lui Netanyahu, Naftali Bennett, să acţioneze în calitate de mediator, iar Bennett s-a întâlnit în martie cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a vorbit, de asemenea, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a reuşit să medieze un acord de pace, reaminteşte Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.