Premierul israelian desemnat Benjamin Netanyahu a obţinut luni câştig de cauză în procesul împotriva fostului şef de Guvern israelian Ehud Olmert, care l-a catalogat - pe el şi pe membrii familiei sale - drept ”bolnavi mentali” în cadrul unor interviuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Amit Yariv de la Curtea din Tel Aviv l-a condamnat pe Ehud Olmert să le plătească 62,500 de shekeli (aproximativ 17.500 de euro) lui Benjamin Netanyahu, soţiei acestuia, Sara, şi fiului lor Yair, care l-au dat în judecată din cauză că a adeclarat în două interviuri - în aprilie 2021 - că sunt ”bolnavi mental”.

”Catalogarea unei persoane drept «bolnavă mental» poate umili această persoană”, a declarat judecătorul la citirea verdictului, transmis în direct de către tribunal, la care cei doi foşti şefi de Guvern nu au asistat.

ACUZAT DE PRIMIREA UNOR CADOURI

Ehud Olmert, în prezent în vârstă de 77 de ani, a fost premier al Israelului în perioada 2006-2009, după care a fost inculpat de corupţie - şi condamnat la 27 de luni de închisoare cu privire la fraudă, după ce a luat mită în cadrul uriaşului proiect imobiliar Holyland de la Ierusalim, al cărui primar a fost.

Benjamin Netanyahu i-a sucedat lui Ehud Olmert la Guvern, după care a devenit, un deceniu mai târziu, primul şef de Guvern israelian în funcţie din istoria Israelului inculpat de corupţie.

Netanyahu, care a obţinut o victorie în alegerile legislative israeliene de la 1 noiembrie, a fost desemnat să formeze viitorul Guvern israelian.

El este acuzat de justiţia israeliană de faptul că a primit cadouri - ţigări de lux, şampanie şi bijuterii - de la personalităţi extrem de bogate şi că a oferit favoruri guvernamentale în schimbul unei acoperiri favorabile în presă.

În Israel, premierul nu dispune de nicio imunitate judicară, dar poate rămâne în funcţie pe timpul procesului.

Însă Benjamin Netanyahu negociază în prezent cu aliaţii săi din extrema dreaptă şi din partide ultraortodoxe formarea viitorului Guvern şi vrea ca viitorul Parlament să-i acorde o imunitate judiciară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.