Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas al Fâşiei Gaza, care include „demilitarizarea completă” a enclavei, închiderea graniţei de sud a teritoriului cu Egiptul, precum şi revizuirea administraţiei civile şi a sistemelor educaţionale din Gaza, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNN a obţinut o copie a planului, pe care Netanyahu a prezentat-o ​​membrilor cabinetului de securitate al Israelului joi seară. A fost distribuită ca bază pentru discuţii, a declarat biroul primului ministru pentru CNN, în pregătirea unor discuţii ulterioare, şi vine după ce Netanyahu s-a confruntat cu săptămâni de critici pentru că nu avea un plan concret pentru Gaza postbelică.

Planul vine în momentul în care Israelul a trimis vineri o echipă de negocieri, condusă de directorul Mossad, David Barnea, la Paris pentru a continua discuţiile despre un potenţial acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, care ar putea pune capăt războiului de patru luni.

Peste 29.000 de oameni au fost ucişi în Gaza de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă. Atacul Hamas din 7 octombrie a ucis 1.200 de persoane în Israel, potrivit autorităţilor israeliene.

În document sunt subliniate o serie de principii, de la schimbări la nivel de securitate şi civile până la planuri pe termen lung legate de cine guvernează teritoriul.

În dosarul de securitate, planul preconizat include închiderea de către Israel a graniţei de sud a Gazei cu Egiptul, oferind Israelului control complet asupra intrărlor şi ieşirilor din enclavă. În prezent, Egiptul controlează accesul către şi dinspre graniţa de sud a Gazei prin punctul de trecere Rafah.

Planul lui Netanyahu spune că Israelul va coopera „pe cât posibil” cu Egiptul, în coordonare cu Statele Unite.

Nu este clar dacă Israelul a obţinut aprobarea Egiptului pentru acel element al planului sau orice parte a acestuia. Dar un oficial israelian a declarat pentru CNN că planul a fost discutat cu SUA.

Nu a existat nicio reacţie oficială imediată a SUA la propunere.

Planul afirmă, aşa cum a spus Netanyahu anterior, că „Israelul va avea control de securitate asupra întregii zone situate la vest Iordania”, care include toată Cisiordania şi Israelul, precum şi Gaza.

Palestinienii şi-au dorit mult un stat independent în Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est şi Gaza.

Israelul va fi responsabil pentru „realizarea şi supravegherea” demilitarizării Fâşiei, se spune în plan, cu excepţia a ceea ce este necesar pentru menţinerea ordinii publice.

La nivel civil, Netanyahu detaliază o revizuire a administraţiei civile şi a sistemelor educaţionale din Gaza, inclusiv o aparentă întrerupere a finanţării din Qatar către Gaza – pe care un precedent guvern Netanyahu a aprobat şi facilitat-o .

Entităţile locale care conduc serviciul public „nu vor fi identificate cu ţări sau entităţi care susţin terorismul şi nu vor primi plăţi de la acestea”, se arată în plan.

Deşi este probabil o referire la Qatar, nu este clar dacă s-ar aplica şi Autorităţii Palestiniene, o versiune revitalizată despre care SUA au spus că ar trebui să conducă Gaza în viitor.

Planul Netanyahu cere, de asemenea, „deradicalizarea” în sistemul educaţional, pe care Israelul şi aliaţii săi l-au acuzat de mult timp că promovează antisemitismul şi ura faţă de Israel.

Planul repetă că Israelul va depune eforturi pentru a închide UNRWA, principala agenţie a Naţiunilor Unite care sprijină refugiaţii palestinieni, şi va lucra pentru a o înlocui „cu agenţii internaţionale de ajutor responsabile”.

Israelul acuză aproximativ o duzină de angajaţi UNRWA că au fost implicaţi direct în atacul Hamas din 7 octombrie. Agenţia are aproximativ 13.000 de angajaţi în Gaza.

În cele din urmă, planul reiterează insistenţa Israelului că nu va fi forţat de comunitatea internaţională să recunoască un stat palestinian, o variantă pe care Regatul Unit şi preşedintele american Joe Biden au început să o vehiculeze.

„Israelul respinge categoric ordinele internaţionale privind o reglementare permanentă cu palestinienii”, se spune în draftul lui Netanyahu, afirmând că recunoaşterea unui stat palestinian acum ar fi „o răsplată uriaşă pentru terorismul fără precedent”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.