Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă miercuri că este pregătit de un ”armistiţiu temporar” în Fâşia Gaza, în vederea eliberării ostaticilor, dintre care 20 sunt în viaţă ”în mod sigur”, în opinia sa, în contextul în care ultimele date comunicate de Israel anunţau că 57 de ostatici sunt reţinuţi în enclava palestiniană, dintre care 34 au fost declaraţi morţi, relatează AFP.
”Dacă există o opţiune a unui armistiţiu temporar, în vederea eliberării ostaticilor, noi suntem pregătiţi”, a anunţat el într-o conferinţă de presă, la Ierusalim.

Douăzeci dintre cei 58 de ostatici care se află în continuare în Fâşia Gaza sunt ”în viaţă în mod sigur”, a anunţat el.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ultimul ostatic aliberat de către Hamas este israeliano-americanul Edan Alexander, la 12 mai.
Un armistiţiu, în perioada 19 ianuarie-17 martie, a permis eliberarea a 33 de ostatici israelieni - inclusiv opt morţi -, în schimbul eliberării a aproximativ 1.800 de deţinuţi palestinieni încarceraţi în Israel.
Într-un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie 2023, au fost răpite 251 de persoane.
Benjamin Netanyahu a reafirmat miercuri, în această conferinţă de presă, că armata israeliană va controla ”întreaga Fâşie Gaza”, la sfârşitul războiului.
Israelul trebuie să evite o ”criză umanitară”, pentru a-şi păstra libertatea de acţiune, a declarat el.
El a mai anunţat că Guvernul israelian, ”sub conducerea” sa ”va numi un director al Shin Bet”.
La 19 mai, el anunţa că Israelul va prelua controlul ”întregului teritoriu al Fâşiei” Gaza.
La 17 martie, Israelul şi-a relansat războiul în enclavă, încălcând un armistiţiu de două luni.
La mijlocul lui mai, Israelul a dezvăluit un plan al unei ”cuceriri” a Fâşiei Gaza şi deplasării celor 2,4 milioane de locuitori ai enclavei către sudul extrem al teritoriului palestinian.
Sâmbătă, armata israeliană a anunţat că a desfăşurat ”atacuri de anvergură” în Fâşia Gaza, marcând o intensificare a războiului în teritoriul palestinian, cu obiectivul ”eliberării ostaticilor şi înfrângerii Hamasului”.
La 2 martie, forţele israeliene au impus o blocadă a tuturor ajutoarelor umanitare.
Această blocadă a provocat un val de condamnări internţaionale.
Războiul din Fâşia Gaza s-a soldat cu peste 54.000 de morţi în enclavă, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, considerate viabile de către ONU.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.