Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi o anulare a acordului cu ONU care prevedea regularizarea situaţiei a mii de refugiaţi africani în Israel şi reinstalarea unui număr similar în ţări occidentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După ce am auzit multe păreri despre acest acord, am examinat avantajele şi dezavantajele şi am decis să anulez acest acord”, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat emis de biroul său.

El a suspendat luni seara aplicarea acordului, la doar câteva ore după ce l-a anunţat cu mare pompă.

Acordul cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) urma să înlocuiască un plan guvernamental de expulzare foarte controversat, anulat oficial luni.

Acordul cu UNHCR anunţat luni prevedea reinstalarea a peste 16.000 de sudanezi şi eritreeni care trăiesc în Israel în ţări occidentale. În schimb, Israelul se angaja să ofere un titlu de sejur unui număr echivalent acelora dintre ei care urmau să rămână pe teritoriul israelian.

Nenanyahu a fost criticat din toate părţile, la început de eşicherul dreptei - tabăra sa politică -, după ce a anunţat luni anularea programului iniţial de expulzări şi înlocuirea lui cu acordul cu UNHCR.

Apoi a fost criticat de stânga politică, după ce s-a răzgândit, luni seara, şi a suspendat acordul.

”În pofida restricţiilor juridice şi dificultăţilor tot mai mari, vom continua cu hotărâre să facem totul pentru a scoate clandestinii din ţară”, a subliniat marţi Netanyahu, citat în acest comunicat.

Potrivit autorităţilor israeliene, 42.000 de migranţi africani trăiesc în Israel, iar femeile şi copiii nu erau ameninţaţi încă de acest plan.

Aceşti migranţi au sosit în mare parte după 2007, din Sinaiul egiptean. Frontiera, la acea vreme ”poroasă”, cu Egiptul a fost închisă ermetic. Mulţi dintre ei s-au instalat în cartiere sărace la Tel Aviv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.