Helen Clark, femeia care ocupă cea mai înaltă poziţie în ierarhia Naţiunilor Unite, s-a lansat luni în cursa pentru ocuparea funcţiei de secretar general în locul lui Ban Ki-moon, care-şi încheie mandatul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidatura directoarei Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD), una dintre principalele agenţii ONU specializate, a fost prezentată la Wellington de către Guvernul neozeelandez, pe care Clark l-a condus în perioada 1999-2008.

Clark, în vârstă de 66 de ani, a subliniat într-un interviu pentru AFP asupra “experienţei sale de conducătoare timp de aproape 30 de ani, atât în ţara sa, cât şi la Naţiunile Unite”, unde conduce PNUD de şapte ani.

“Cred că am experienţa şi competenţele să ocup acest post”, a spus ea.

O mişcare s-a conturat, în urmă cu câteva luni, în favoarea unei femei la conducererea ONU, o funcţie deţinută de opt bărbaţi în ultimii 70 de ani.

Însă Clark minimalizează acest atu. “Nu candidez pentru că sunt femeie, ci pentru că eu cred că sunt cea mai calificată”, a spus ea. “M-am gândit mult”, a subliniat ea, adăugând că perioada actuală prezintă “provocări foarte mari” pentru ONU.

Organizaţia se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaţilor din istoria sa şi cu războaie în Siria, Yemen şi Sudanul de Sud. Unii dintre criticii ei consideră că este neadaptată şi incapabilă să se reformeze.

Clark vrea să facă organizaţia mai eficientă în faţa unor “unor conflicte de un nou tip”. “Războaie civile, actori nestatali, extremism violent (…) necesită abordări noi”, a declarat ea.

Organizaţia Naţiunilor Unite, care are aproximativ 40.000 de angajaţi şi un buget anual de opt miliarde de dolari, este ameninţată de o „scleroză birocratică” şi ar trebui “să preia conducerea”, a precizat Clark. „Sunt cunoscută ca o (persoană) pragmatică şi concentrată pe obţinerea de rezultate”, a insistat ea.

Mediile ONU se aşteptau de mai multe luni la intrarea în cursă a lui Helen Clark. Unii diplomaţi o consideră o candidată de prim-plan, dar se întreabă dacă este capabilă să mobilizeze sprijinul celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

Acestor cinci ţări, care au un drept de veto, şi anume Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi China, le va reveni sarcina să-l aleagă pe succesorul lui Ban Ki-moon.

Începând de săptămâna viitoare, în premieră, candidaţii deja declaraţi urmează să se adreseze Adunării Generale a ONU, în cadrul unor audieri publice. Este vorba despre un fel de interviu de angajare, oral, de două ore, pentru fiecare candidat.

Dar cele cinci mari puteri vor decide cu uşile închise, în iulie, după care decizia va fi validată de Adunare.

Cu nouă luni înainte de finalul mandatului lui Ban Ki-moon, competiţia este foarte deschisă. În afară de Clark, alte şapte persoane, între care şi două femei, şi-au anunţat candidatura, iar altele aşteaptă momentul oportun.

Directoarea UNESCO, bulgara Irina Bokova,şi fostul Înalt Comisar pentru Refugiaţi, portughezul Antonio Guterres, sunt pentru moment creditaţi cu cele mai mari şanse.

Rusia insistă ca viitorul secretar general să fie est-european, singura regiune care nu a furnizat âncă un occupant al acestui post. Marea Britanie a anunţat că va susţine candidatura unei femei. Parisul, Washingtonul şi Beijingul sunt discrete, pentru moment.

Noul secretar general sau noua secretară generală va prelua funcţia la 1 ianuarie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.