Un neonazist american, James Fields, a fost condamnat marţi la închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat de uciderea unei activiste antirasiste în 2017, în marja unei manifestaţii a extremei drepte la Charlottesville, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

James Fields, în vârstă de 21 de ani, a fost găsit vinovat vineri de către un tribunal din acest oraş din statul Virginia de uciderea lui Heather Heyer, pe care a lovit-o cu maşina, după care a fugit de la faţa locului.

Manifestaţia de la Charlottesville a adus în centrul atenţiei o nouă generaţie de activişti de extremă dreapta, mai vizibili de la începutul mandatului de preşedinte al lui Donald Trump.

Pedepsele cu închisoarea la care a fost condamnat Fields însumează 419 ani, plus o condamnare pe viaţă privind un ”omor de gradul întâi”, rezumă Washington Post. Amenzile sale însumează 480.000 de dolari.

În alt dosar, el a fost inculpat de către autorităţile federale de ”crime ale urii”, o categorie de infracţiuni penale în care victimele sunt ţintite din cauza apartenenţei lor, reale sau presupuse, la un grup rasial sau la o religie ori din cauza identităţii lor sexuale sau a unei dizabilităţi.

Unul dintre aceste capete de inculpare este pasibil de pedeapsa capitală. Data acestui proces nu a fost stabilită, iar procurorii nu au anunţat dacă vor cere o pedeapsă mai dură.

Potrivit actului federal de inculpare, James Fields deţinea mai multe conturi pe reţele de socializare, prinn care îşi exprima susţinerea faţă de supremaţia albilor, politicile lui Adolf Hitler şi al Treilea Reich şi îndemna la violenţă împotriva persoanelor de culoare şi evreilor.

După incidentele de la Charlottesville, alte evenimente au ridicat vălul de pe o întreagă galaxie de grupuscule extremiste active pe reţele de socializare, impulsionate de disensiunile din societatea americană.

Un bărbat a deschis focul, în octombrie, într-o sinagogă, la Pittsburgh, unde a omorât 11 persoane. Acest masacru a avut loc la o zi după arestarea, în Florida, a unui bărbat acuzat că a trimis bombe artizanale unor opozanţi ai preşedintelui Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.