Negocierile dintre Rusia şi Ucraina în privinţa rezolvării conflictului au fost suspendate din cauza ”mentalităţii stereotipe” a Moscovei, care nu realizează că războiul ”nu se mai desfăşoară conform regulilor, planurilor şi programului ei” a declarat Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihailo Podoliak a afirmat că negocierile ruso-ucrainene s-au oprit din cauză că ”Rusia continuă să aibă o mentalitate stereotipă”. El a adăugat, în cadrul unor declaraţii televizate, că Moscova nu realizează că războiul ”nu se mai desfăşoară conform regulilor, planurilor şi programului ei”.

De când cele două delegaţii s-au întâlnit la Istanbul, ”nu există schimbări semnificative, nici vreun progres”, a mai spus el.

”Rezistenţa Ucrainei, rezistenţa din punct de vedere profesional creşte, de aceea Rusia nu are cum să-şi atingă obiectivele”, a subliniat Podoliak.

El a respins, de asemenea, orice concesii teritoriale din partea Ucrainei şi a dat asigurări că preşedintele Zelenski nu va semna Acordul Minsk-2.

”Războiul nu se va încheia dacă cedăm o parte din teritoriile noastre. Acest lucru nu este acceptabil din partea Ucrainei şi nu va fi acceptat de societatea ucraineană. Minsk-2 ar putea fi semnat de un alt preşedinte. Preşedintele Zelenski nu îl va semna, deoarece orice Minsk-2 reprezintă o amânare a războiului, chiar mai distructivă, de exemplu, cu un an sau doi”, a mai declarat oficialul ucrainean.

Minsk-2 ar fi acordat o autonomie semnificativă teritoriului din estul Ucrainei, care se află sub controlul separatiştilor pro-ruşi din 2014.

Între timp, agenţiile de presă de stat ruse au relatat, marţi, că ministrul adjunct de Externe Andrei Rudenko a confirmat că negocierile nu sunt în desfăşurare, dar ar fi invocat cauza ca fiind retragerea Kievului din procesul de negociere.

Ucraina nu a oferit un răspuns la proiectul de tratat propus de Rusia, a adăugat Rudenko.

Decizia miniştrilor de Externe ai statelor membre UE de a aloca Ucrainei încă 500 de milioane de euro din Fondul European pentru Pace (EFP) referitor la achiziţionarea de armament prelungeşte conflictul, a mai spus oficialul rus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.