Statele Unite şi Rusia reiau luni, la Viena, negocieri cu privire la controlul armamentului nuclear, ameninţate încă de la început de insistenţa Washingtonului de a include China, ceea ce Beijingul refuză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Delegaţiile au sosit către ora 6.30 GMT (9.30, ora României) la Palatul Niederösterreich, care găzduieşte negocierile, în centrul capitalei austriece, fără să facă declaraţii, a constatat AFP.

Ambasadorul Marshall Billingslea, reprezentantul preşedintelui american pentru probeleme de dezarmare şi adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov urmează să discute timp de mai multe zile despre tratatul bilateral New START, închiat în 2010, care expiră la 5 februarie 2021 - imediat după încheierea actualului mandat al lui Donald Trump, care candidează la al doilea mandat la 3 noiembrie.

Prevederile New START, care se înscriu în cadrul dezarmării treptate prevăzute de Tratatul Neproliferării armamentului nuclear (TNP) din 1968, limitează la 700 numărul lansatoarelor nucleare strategice şi la 1.500 numărul focoaselor nucleare.

Moscova reclamă negocieri în vederea prelungirii tratatului din 2019, însă administraţia lui Trump a făcut până acum, din includerea Beijingului în negocieri, o condiţie prealabilă.

”Problema noastră cea mai mare este lipsa de transparenţă a Chinei”, declara vineri, la CBS, reprezentantul american la Conferinţa Dezarmării de la Geneva, Robert Wood.

”Arsenalul chinez se va dubla în cursul următorilor zece ani. Asta ne îngrijorează, bineînţeles”, a apreciat el.

”Apreciem că prelungirea New START este corectă şi logică, însă lumea nu se învârte doar în jurul acestui tratat”, declara sâmbătă pentru agenţia rusă de presă Interfax Riabkov.

Rusia şi Statele Unite deţin în continuare peste 90% din armamentul nuclear din lume, potrivit unui ultim raport al Institutului Internaţional de Cercetarea Păcii de la Stockholm (SIPRI).

Washingtonul dispune în 2020 de aproximativ 5.800 de ogive nucleare, iar Moscova de 6.375, în timp ce Beijingul de 320, Parisul de 290, iar Londra de 215, potrivit institutului suedez.

China, care consideră că arsenalul său este încă inferior cu mult, refuză să participe la negocieri tripartite, însă s-a arătat deschisă unor negocieri multilaterale.

”Statele Unite ar trebui să-şi reducă în mod drastic stocurile, ceea ce ar crea condiţiile ca alte puteri nucleare să se ia parte la negocieri multilaterale”, a scris recent pe Twitter Ministerul chinez de Externe.

Song Zhongping, un expert chinez în probleme de Apărare, consideră că nivelul ideal pentru Beijing ar fi de 2.000 de focoase nucleare.

”China nu va participa niciodată la negocieri de dezarmate între Statele Unite şi Rusia”, a declarat el pentru AFP.

”SCUZĂ CINICĂ”

”Administraţia Trump nu are nicio intenţie să prelungească New START în acest stadiu, şi caută să folosească dezinteresul Chinei faţă de negocieri trilaterale ca pe o scuză cinică” în vederea abandonării tratatului, declară pentru AFP Daryl Kimball, directorul organizaţiei independente americane Arms Control Association.

Donald Trump a retras Statele Unite din trei acorduri internaţionale de dezarmare - Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Tratatul INF privind rachetele terestre cu rază medie de acţiune şi Tratatul ”Cer deschis” (Open Sky) de verificare a mişcărilor militare şi limitare a armamentului.

”Administraţia Trump renunţă practic la toate restricţiile legate de acorduri încheiate în trecut”, estimează analistul politic rus Fiodor Lukianov, intervievat de AFP. ”Nu există niciun indiciu care să ne facă să credem că acest tratat va face excepţie”.

Shannon Kile, directoarea programului SIPRI privind Dezarmarea nucleară, controlul armamentului şi neproliferare, consideră că ”era acordurilor bilaterale între Rusia şi Statele Unite ar putea ajunge la sfârşit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.