Reprezentanţi ai Iranului şi marilor puteri se întâlnesc din nou marţi, la Viena, pentru a discuta despre Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, au anunţat vineri oficiali iranienişi europeni, în urma unei unor negocieri prin videoconferinţă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul, China, Rusia, Franţa, Germania şi Marea Britanie - semnatare ale Acordului de la Viena - au discutat vineri despre o eventuală revenire a Statelor Unite în acest acord.

Principalul negociator al Teheranului, adjunctul ministrului de Externe Abbas Araqchi, a anunţat la televiziunea iraniană că, în urma acestor  discuţii ”deschise şi serioase” de vineri, particopanţii au convenit să se întâlnească personal, marţi, la Viena.

Două surse europene au confirmat această viitoare reuniune.

Donald Trump a retras Statele Unite din acest acord, în mai 2018, însă administraţia succesorului său Joe Biden încearcă să reia legătura cu Teheranul, pentru ca cele două tabere să revină la respectarea documentului.

În urma retrageriiamericane, Iranul a început să se dezangajeze, în mai 2019, din acordul în vederea limitării programului săunuclear în schimbul ridicării sancţiunilor care i-au fost impuse.

Teheranul a respins din nou, vineri, perspectiva unor discuţii directe cu Statele Unite săptămâna viitoare.

”Statele Unite nu vor participa la niciuna dintre reuniunile la care este reprezentat Iranul, inclusiv la şedinţa Comisiei mixte (a Planului de acţiune globală comun, PAGC/JCPoA), este un lucru sigurr”, a declarat  Abbas Araqchi, citat de Ministerul iranian de Externe.

Uniunea Europeană (UE), organizatoarea reuniunii de vineri, a anunţat, la rândul său, că urmează să-şi intensifice contactele cu toţi semnatarii acordului nuclear, inclusiv cu Statele Unite.

Un oficial european a anunţat că o delegaţie americană urmează să fie prezentă marţi, la Viena, şi să fie disponibilă în vederea unor negocieri - indirecte - cu Teheranul.

Delegatul rus la Agenţia Internaţonală a Energiei Atomice (AIEA) a apreciat că negocierile de vineri au fost mai degrabă ”obiective” şi că acestea urmează să continue.

”Se pare că suntem pe drumul bun, însă drumul nu va fi uşor şi va cere eforturi intense. Părţile la acord par pregătite de acest lucru”, a subliniat într-un mesa postat pe Twitter Mihail Ulianov.

În capitala austriacă - plasată în izolare în lupta împotriva celui de-al treilea val de covid-19 -, în care se află sediul AIEA, urmează să fie impusă, săptămâna viitoare, o consolidare a restricţiilor împotriva pandemiei, după vacanţa de Paşte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.