Negociatorii talibani şi ai guvernului afgan s-au întâlnit vineri la Doha, în a doua zi a unui armistiţiu de trei zile anunţat de talibani pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, după o lungă pauză a negocierilor pentru pace, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negocierile au început în septembrie anul trecut, pentru a găsi o modalitate de a pune capăt deceniilor de război, dar discuţiile au stagnat după câteva runde, iar violenţa a escaladat de când Statele Unite au început retragerea finală a trupelor din Afganistan pe 1 mai.

"Cele două părţi au discutat vineri despre situaţia din ţară şi au subliniat accelerarea negocierilor de pace de la Doha", a scris pe Twitter echipa de negociere care reprezintă guvernul afgan.

Purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem, a postat un mesaj similar pe Twitter şi a adăugat că ambele părţi au fost de acord să continue discuţiile după sărbătorile Eid.

Găsirea unui numitor comun între cele două părţi aflate în conflict a fost o prioritate majoră pentru capitalele occidentale, în special pentru Washington, care a anunţat că va retrage toate trupele americane până în septembrie, pentru a pune capăt prezenţei sale militare de 20 de ani în Afganistan.

Lun trecută, talibanii au refuzat să participe la o conferinţă la Istanbul susţinută de Washington, care ar fi trebuit să aibă loc în încercarea de a accelera discuţiile de pace. Evenimentul a fost ulterior amânat pe termen nelimitat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.