Un proces de defăimare împotriva lui Aleksei Navalnîi a început vineri, la Moscova, în prezenţa opozantului politic rus - la câteva zile după ce a fost condamnat la aproape trei ani de închisoare -, în care acesta este acuzat de faptul că a difuzat informaţii ”mincinoase” şi ”injurioase” despre un fost combatant din al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aleksei Navalnîi a luat parte la audiere dintr-o cutie de sticlă, rezervată deţinuţilor, a constatat un jurnalist AFP la faţa locului.

Opozantul anticorupţie este acuzat de faptul că a difuzat informaţii ”mincinoase” şi ”injurioase” despre un veteran din al Doilea Război Mondial, care a apărat, într-un clip din campania din vară, în vederea unui referendum prin care Vladimir Putin şi-a consolidat puterea.

Navlanîi i-a catalogat pe cei care luau cuvntul în această înregistrare video, inclusiv pe veteran, drept o ”ruşine a naţiunii” şi drept ”trădători”.

Opozantul, care riscă cel puţin o amendă usturătoare, dacă nu o condamnare la închisoare, denunţă un proces politic.

Inamicul jurat al Kremlinului, un avocat în vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost condamnat marţi la doi ani şi opt luni de închsoare cu privire la faptul că a încălcat un control judiciar datând din 2014.

El acuză autorităţile de faptul că vor să-l reducă la tăcere, după ce a supravieţuit, în vară, unei tenatative de otrăvire cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o tentativă de asasinat de care îl consideră vinovat pe Vladimir Putin şi FSB-ul.

Arestarea opozantului rus, la 17 ianuarie, la întoarcerea în ţară după cinci luni de convalescenţă în Germania, a condus la manifestaţii reprimate în întreaga ţară şi la peste 10.000 de arestări, un record în ultimii ani.

Joi, opozantul şi-a  îndemnat susţinătorii ”să-şi depăşească frica” şi să elibereze Rusia ”de hoţi”.

Însă echipa sa nu a îndemnat la noi manifestaţii imediat.

Cazul opozantului este evocat vineri, într-o întâlnire între şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi omologul său rus Serghei Lavrov.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.