Nava umanitară Open Arms, cu 363 de migranţi la bord, a primit autorizaţia din partea Italiei pentru a debarca în Sicilia, informează TVE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorizaţia a venit după ce a intrat în vigoare, în mai multe ţări europene, mecanismul de repartiţie a migranţilor, a declarat ministrul italian de Externe. 

Open Arms este singura navă umanitară care operează în zona centrală a Mediteranei.

Nava organizaţiei nonguvernamentale spaniole a făcut solicitarea în urmă cu şase zile şi duminică va ajunge în Pozzallo (Sicilia).

ONG-ul a anunţat sâmbătă că Malta i-a refuzat accesul în trei rânduri, că Italia nu răspunsese încă cererii de debarcare şi că alimentele de la bord sunt aproape epuizate.

„În ciuda acestor dificultăţi, eforturile merită şi 365 de vieţi au fost salvate în această misiune, iar 363 de oameni vor fi mâine pe uscat pentru prima dată după mult timp”, a fost mesajul publicat pe reţelele de socializare.

Două persoane au fost evacuate de pe navă în Italia din cauza unor probleme de sănătate - arsuri şi dureri abdominale.

Ultima operaţiune de salvare de săptămâna aceasta a avut loc în noaptea de miercuri, când reţeaua Alarm Phone, care primeşte alerte de la ambarcaţiuni în pericol, a semnalat o barcă aflată în derivă. Echipajul spaniol a localizat-o şi a salvat aproximativ 100 de persoane.

La bordul Open Arms se aflau deja 282 de imigranţi salvaţi din alte patru operaţiuni, între care 3 femei şi 38 de minori fără însoţitori, din ţări ca Sudanul de Sud, Gambia, Egipt, Senegal, Ciad, Burkina Faso şi Republica Centrafricană.

Open Arms este acum singura ambarcaţiune umanitară din zona centrală a Mediteranei, după ce altele precum Ocean Viking al Médecins Sans Frontières şi SOS Mediterranee şi Alan Kurdi ale organizaţiei germane Sea Eye au primit autorizaţii din partea Italiei şi Maltei pentru a debarca persoanele salvate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.