Ocean Viking, nava-ambulanţă închiriată de SOS Méditerranée, a salvat, sâmbătă, 92 de migranţi aflaţi în pericol la bordul unei ambarcaţiuni penumatice „supraîncărcate şi dezumflate” în largul coastei Libiei, a anunţat ONG-ul umanitar cu sediul în Marsilia, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre persoanele evacuate se numără „nouă femei şi aproximativ 40 de minori neînsoţiţi”, a adăugat ONG-ul pe Twitter, postând fotografii cu salvarea.

Supravieţuitorii, în mare parte „epuizaţi, unii suferind de arsuri cu benzină şi răni”, au fost îngrijiţi de SOS Méditerranée şi de o echipă a Crucii Roşii.         

Unii, prea slabi, au fost transportaţi pe targă şi încălziţi cu pături.

ONG-ul a indicat seara că autorităţile italiene i-au atribuit portul Salerno (vest) „ca loc sigur pentru debarcare”. Acesta este situat la 450 de mile marine (aproximativ 833 de kilometri) de locul unde se află acum Ocean Viking.

„Pe măsură ce prognoza meteo se deteriorează, ne temem că navigaţia prelungită va afecta starea fragilă a supravieţuitorilor”, a spus ONG-ul într-un comunicat.

La începutul lunii ianuarie, mai multe ONG-uri internaţionale implicate în operaţiunile de salvare a migranţilor în Marea Mediterană au denunţat dorinţa guvernului italian de extremă dreapta „de a împiedica asistenţa persoanelor aflate în dificultate”.

Aceştia au subliniat efectele încrucişate ale unui decret care obligă navele să meargă „fără întârziere” într-un port italian după fiecare salvare şi atribuirea acum obişnuită a porturilor foarte îndepărtate, reducând capacitatea de asistenţă.

Mediterana centrală este cea mai periculoasă rută de migraţie din lume, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Agenţia ONU estimează că în 2022, acolo au dispărut 1.417 migranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.