Membrii NATO continuă miercuri, la Bruxelles, discuţiile privind accelerarea livrărilor de arme şi muniţii către Ucraina, care insistă să primească şi avioane de luptă pentru a rezista mai bine în faţa invaziei ruseşti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prioritatea, urgenţa, este de a le furniza ucrainenilor armamentul care le-a fost promis pentru a-şi menţine capacitatea de a se apăra", a subliniat marţi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei, înainte de începerea acestei reuniuni de două zile a "grupului Ramstein".

Toate deciziile privind livrările de arme către Ucraina sunt luate de acest Grup de contact prezidat de SUA, care include aproximativ 50 de ţări şi care îşi ţine de obicei reuniunile la baza americană de la Ramstein, în Germania.

Reuniunea de la Bruxelles a început marţi şi continuă miercuri. "Agenda de mâine este la fel de plină. Vom petrece mai mult timp discutând pe chestiunea tancurilor", a comentat marţi seară pe Facebook ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

"Le vom oferi ucrainenilor mijloacele de a rezista şi de a avansa în timpul contraofensivei de primăvară", a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin. El a pus accentul pe artilerie, apărare aeriană şi blindate, dar nu a menţionat avioanele de luptă în cadrul livrărilor de armament planificate. Şeful Pentagonului a adăugat că "avioanele de luptă nu sunt cea mai urgentă problemă, dar o discuţie este în curs de desfăşurare".

De altfel, şi preşedintele Zelenski s-a ferit să menţioneze avioanele atunci când a vorbit, marţi seara, în alocuţiunea sa zilnică, despre discuţiile în format Ramstein. Totuşi, Zelenski a lăsat o portiţă deschisă spunându-le ucrainenilor că nu poate vorbi despre toate deciziile Grupului de contact, unele discuţii trebuind să rămână secrete.

CITEȘTE ȘI Zelenski: Viteza este foarte importantă. Viteza în toate - în luarea deciziilor, în punerea în aplicare a deciziilor, în livrare, în formare / Pregătim o ofensivă

La Bruxelles, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a insistat în felul său asupra acestei solicitării avioanelor de luptă, afişând în faţa camerelor de luat vederi o batistă purtată în buzunarul de sus al sacoului pe care era desenat un avion.

"El îşi face partea sa, dar ucrainenii ştiu foarte bine că va fi nevoie de cel puţin un an pentru a le obţine", a declarat unul dintre participanţii la reuniune.

"Toată lumea înţelege că problema apărării antiaeriene şi cea a aprovizionării cu muniţii sunt mult mai importante în acest moment decât discuţia despre avioanele de luptă", a declarat, la rândul său, ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

DECIZII LUATE ÎN PRIMA ZI A REUNIUNII

Marţi au fost făcute mai multe anunţuri, printre care furnizarea de către Franţa şi Italia a unui sistem de apărare antiaeriană Mamba (SAM-T), echivalentul Patriot, o armă în valoare de 500 de milioane de euro. Franţa va produce, de asemenea, obuze de 155 mm împreună cu Australia, iar vehiculele blindate AMX-10 promise Ucrainei vor fi livrate în zilele următoare.

Pentagonul, la rândul său, a anunţat un contract de 552 de milioane de dolari cu două companii de armament pentru a produce obuze de 155 mm pentru Kiev. Primele livrări sunt aşteptate în luna martie.

Germania a anunţat relansarea unei linii de producţie pentru muniţie destinată tancurilor de apărare antiaeriană Gepard. Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, primul contract este pentru 300.000 de cartuşe care vor fi livrate Kievului începând cu luna iulie.

"Acesta este un război de uzură şi o bătălie logistică", a punctat şeful NATO, Jens Stoltenberg. "Preşedintele rus Vladimir Putin nu se pregăteşte pentru pace. El se pregăteşte pentru o nouă ofensivă, pentru noi atacuri", a arătat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

De altfel, şeful NATO avertizase luni că Ucraina foloseşte mai multă muniţie decât poate produce Alianţa. "Acest lucru ne epuizează stocurile şi pune sub presiune industriile noastre de apărare", a spus el.

CITEȘTE ȘI Secretarul general al NATO: Ţările Alianţei vor trebui să-şi sporească stocurile militare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat marţi seară că ţara sa are nevoie de livrări rapide de arme, în condiţiile în care presiunea militară rusă creşte în estul ţării. "Ucraina şi partenerii săi fac totul împreună pentru ca statul terorist să piardă şi pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil", a declarat el, referindu-se la acorduri pentru "mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe tancuri, mai multă artilerie şi obuze".

Aceste cereri ucrainene de armament devin tot mai insistente în condiţiile în care trupele ruseşti avansează treptat în est, în special la nord de Bahmut, epicentrul confruntărilor de mai multe luni, unde au loc lupte violente.

"Bahmut nu va fi cucerit mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, maşina de tocat carne este în acţiune", a recunoscut şeful grupului paramilitar ruse Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni se află în prima linie a bătăliei.

Zelenski a declarat marţi că situaţia din regiunile Luhansk şi Doneţk este "extrem de dificilă", soldaţii luptând "pentru fiecare metru de pământ ucrainean".
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.