Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă luni la ”eliberarea imediată” a jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat săptămâna trecută de Rusia, care-l acuză de spionaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Arestarea sa este foarte îngrijorătoare. Este important să se respecte libertatea presei, drepturile jurnaliştilor, dreptul de apune întrebări şi de a-şi face meseria. De aceea cerem eliberarea sa imediată”, a declarat norvegianul într-o conferinţă de presă.

Jens Stoltenberg anunţă că se aşteaptă ca detenţia jurnalistului de la Wall Street Journal (WSJ) să fie discutată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre NATO marţi, când Finlanda va deveni al 31-lea stat membru al acestei organizaţii militare occidentale.

Şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană Antony Blinken au discutat duminică despre jurnalist într-o rară convorbire la telefon.

Lavrov a reiterat acuzaţiile de spionaj formulate împotriva jurnalistului de către autorităţile ruse, iar Bliken a reiterat cererea americană a eliberării ”imediate” a acestuia şi a denunţat o ”detenţie inacceptabilă”.

Moscova a denunţat un ”tapaj mediatic” în ţările occidentale din cauza acestei arestări, care intervine în contextul unei represiuni sporite în Rusia a presei, de la începutul Războiului rus în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Evan Gershkovich, un jurnalist rusofon în vârstă de 31 de ani, a respins joi acuzaţiile formulate împotriva sa, într-un tribunal, la Moscova, potrivit agenţiei ruse oficiale de presă Tass.

Jurnalistul american a fost plasat în arest provizoriu, într-o închisoare din Moscova - până la 29 mai -, o măsură care poate fi prelungită în vederea unui eventual proces.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.